Tuesday, October 26, 2010

SAYUR KACANG GORENG TELUR

Salam dan selamat petang sume,

Dah fikir nak masak apa untuk malam ni? Ari ni cite pasal masak jer, tak de modal lain ler, boring ekk .....

Tak pe lah, yang penting hati hepi dapat share ilmu ngan kawan2, walau pun mungkin ada yang lebih terrer memasak dari akak, tak pe akak tak kesah.... yang penting makan, hidup kena makan, kalau tak makan nanti kebuluran sape nak bela ....

Keyy lah, ni nak kasi resipi sayur kacang. Akak suka sayur kacang ni, masak lemak pun ok gak, tapi nak padukkan ngan si sotong nu .... akak goreng aje sayur ni. Jom kita share resipi mudah lagi senang gilosss nie .....

Sayur Kacang Goreng Telur

12 batang kacang panjang
1 biji telur ayam
1 camca teh bawang putih kisar*
2 1/2 sudu besar bawang merah kisar*
2 sudu teh serbuk ikan bilis
1/2 biji bawang besar mayang kasar2 - optional*
Garam
Serbuk perasa
Sedikit air
Minyak

Cara-caranye :-
  • Potong kacang panjang anggaran 1 inci, cuci bersih dah toskan.
  • Panaskan minyak (2-3 sudu besar). Masukkan telur dan kacau telur seperti scramble egg.
  • Masukkan bahan bertanda * dan kacau sekali bersama telur hingga kekuningan dan agak garing.
  • Masuk sedikit air. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.
  • Masukkan kacang panjang dan goreng seketika, jangan terlalu lama, kalau layu sangat tak sedap!
Eemmmm .... ok tak? Kalau nak tambah hirisan lada merah pun boleh. Akak malas nak letak nanti bukan nye dimakan, buang karan jerr ...

Keeyyy lah, sedia untuk sarung apron petang ni, kita beronggeng ngan sudip dan kuali .....


SAMBAL SOTONG KURITA


Salam dan hai sume rakan2 blogger,

Cewah, macam ler ramai no blogger yang baca blog akak ni, perasan sehhh ...

Dah makan sume? Ari ni plan nak masak apa? Akak ni sebenonye nak goreng mee dari minggu lepas lagi, tapi tetiba ari Sabtu ari tu mak lak dah goreng, nak repeat makan mee ni kena ambik masa sket....

Ok le, kali ni nak share masak Sambal Sotong Kurita .... Hah? Ngko orang tak caya guna sotong kurita? Sebab kat Malaysia ni susah nak jumpa kecuali ler kalau duduk kat Jepun tu, dia orang makan mentah2 jer, tak yah susah nak disambalkan .... jadi akak guna jer sotong biasa yang saiznye besar sket!

Meh nengok resepi ni .... tapikan dulu2 pun akak tak pandai makan sambal sotong selain dari sotong kembang yang warna cokelet tu, sejak dah kahwin ni, baru ler reti ....

Sambal Sotong K*****

1 kg sotong - saiz besar @ sederhana
10-12 sudu besar lada giling @ lada boh
1 sudu besar bawang putih kisar*
3-4 sudu besar bawang merah kisar*
Belacan - 1 inci atau sebesar ibu jari*
1 sudu teh kunyit*
1 labu bawang holland (kuning) potong bulat kasar2
1 cawan air asam jawa
Garam
Serbuk perasa
Gula
Minyak

Cara-caranye :
  • Satukan bahan-bahan bertanda * dalam satu bekas. Pastikan belacan betul2 hancur dan rata dengan bahan2 lain. Ketepikan.
  • Panaskan kuali dengan minyak, anggaran 4-5 sudu besar.
  • Tumiskan bahan2 yang telah disatukan tadi hingga naik bau dan garing. Masukkan lada giling dan masak lagi hingga pecah minyak dan warna lada kelihatan tua.
  • Masukkan air asam, garam, serbuk perasa dan gula. Mesti ada rasa pedas, masam dan manis sikit. Biarkan pekat sikit kuah yang ditumis tadi.
  • Masukkan sotong gaul rata. Masukkan hirisan bawang holland dan biar seketika. Jangan masak terlalu lama sebab sotong akan menghasilkan air dan sambal akan jadi terlalu cair.
Amacam ... senangkan. Yang dalam gambo tu akak memang lebihkan kuah sambalnye, sebab masing2 akan cari kuah nak basahkan nasi, tak pandai makan nasi kering! Cubalah masak untuk petang ni, lagi pulak sekarang ni asyik hujan petang membawa ke malam, pasti sedap kalau dimakan dengan nasi panas. Kalau suka boleh tambah petai gak ....


HUJUNG MINGGU ARI SENIN?

Salam sume,

Mula keje ari Selasa ni memang ada kelainannye ler ... akak ari ni hepi semacam jer ... tak tau lah nape erkkk!

Anyway, yang penting hati akak hepi, jiwa tak merana, masih dapat lihat dunia dan bersama dengan keluarga tercinta, muah i luv u B!

Semalam akak cuti ganti, so tinggal ler berdua dengan hubby, sebab hubby akak keje shif malam minggu ni .... So lepas hantar anak ke sekolah, prepare breakfast kat umah, nak makan kat warung tak de tekak (pinjam dialog P.Ramlee dalam filem Bujang Lapok).

So akak masak roti telur, goreng daging burger n sosej ayam, + stew daging n french loaf, yang ni aunty i beri keyyy .... Biase goreng kan roti telur? Kalau nak sedap sket lagi, tambah sos tiram, cubaler ... akak beri resipi kat bawah ni ....

Roti Telur Goreng

1/2 bantal/buku roti Gardenia yang pack besar tu ...
3-4 biji telur ayam
1 1/2 sudu kecil sos tiram*
Lada sulah*
Garam*
Serbuk perasa*
Kalau suka boleh tambah bawang besar dipotong dadu, hirisan lada merah/hijau dan daun bawang/sup*

Cara-caranye :-
  • Pecahkan telur. Kocok telur bersama bahan bertanda *. Kawal penggunaan garam sebab sos tiram ada rasa masin juga.
  • Roti di potong 2 sama ada menegak atau serong.
  • Panaskan kuali non-stick dengan melengserkan sedikit minyak atau mentega. Kalau guna kuali biasa, minyak kena banyak sket, tapi jangan banyak sangat, nanti roti akan serap minyak terlalu banyak.
  • Celup kedua-dua permukaan roti ngan bancuhan telur dan goreng atas kuali non-stick hingga garing dan masak.
  • Angkat dan toskan di atas pinggan yang beralas dengan kitchen towel untuk serap minyak pada roti.
Dah siap ... senangkan? Cuba lah, cakap-cakap kat sini tak terasa sedapnye .....

Ikut putran jam : French loaf, roti telur goreng, daging burger n sosej ayam, dan akhir sekali .... stew daging.

Stew daging n french loaf - makan masa panas2 sedap wooo ...


RESEPI RINGKAS PETANG AHAD

Salam Selasa sume,

Macam janggal jerk mula keje ari Selasa. Semalam cuti ganti, sebab ari Ahad akak keje. Oooo... Kak CT ketawakan yea saya kena keje ari Ahad!

Balik keje ari Ahad, seperti yang dijanjikan akak masak Gulai Nenas! Sesekali makan masakan rebusan ni ngam gak! Untuk tatapan Kak CT, inilah dia lauk yang daku masak hingga nak maghrib baru siap segalanye ..... mana tak nye, ada request lak suruh goreng jemput2 ikan bilis ...

Nampak tak dalam gambo tu sirip ikan yu melenting naik dari kuah? Akak masak Gulai Nenas tu ikannye seketul jer ... Nape??? Sebab sume orang kat umah akak kurengggg gemar ikan basah, dia orang lebih suke ikan goreng! So inilah hasilnye ... Kalau ada yang nak resipi Gulai Nenas dan lain-lain lauk yang ada dalam gambo tu, silalah ambil kat bawah nie ....

Gulai Nenas

Ikan - kembung atau selar kuning - berapa ekor terpulang.
6 biji cili merah*
1 sudu besar bawang putih kisar*
3 sudu besar bawang merah kisar*
1/3 bahagian nenas dari 1 biji nenas madu. Buang empulur, potong kecil*.
Belacan - lebih kurang sebesar ibu jari. Awas, jangan banyak sangat, nanti pahit!*
1 sudu teh kunyit*
1 cawan air asam jawa*
2 cawan air*
Garam
Serbuk perasa
Gula

Cara-caranye :-

  • Satukan bahan-bahan bertanda* dalam periuk yang sesuai. Jerang hingga mendidih.
  • Masukkan ikan, garam, serbuk perasa dan gula. Biarkan hingga ikan masak dan kecilkan api bila ikan hampir masak. Pastikan mesti ada rasa pedas, masam dan manis. Kalau air asam kurang, boleh tambah lagi, ikut pekat macam air asam yang dibancuh.

  • Ikan Goreng


    Ikan - kembung atau selar kuning. Kalau saiz ikan agak besar, kelar bahagian perut ikan supaya garing bila menggoreng.
    Kunyit
    Garam
    Serbuk perasa

    Gaul semua bahan di atas sehingga rata. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Siap!

    Bayam Goreng Bilis
    1 ikat sayur bayam - lebih kurang RM1.00
    1 sudu kecil bawang putih kisar
    2 1/2 sudu besar bawang merah kisar
    Serbuk ikan bilis
    Garam
    Serbuk perasa
    Air

    Cara-caranye :-

  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga harum.
  • Masukkan serbuk ikan bilis. Biarkan garing sedikit.
  • Masukkan air. Jika tawar, tambah sikit dengan garam dan serbuk perasa.
  • Masukkan sayur bayam dan goreng seketika.

  • Bagi orang bekerja macam akak ni, semuanye guna yang ringkas, macam serbuk kunyit, serbuk ikan bilis dan serbuk ayam. Tapi hasilnye yang penting, kalau pakai yang ori tapi kurengggg sedap, tak de maknanye dik .... Tauhu, takat goreng biase jer, jadik tak yah ler kasi resipinye yer, sambil tido pun boleh goreng! Sekian, selamat memasak ....


    Sunday, October 24, 2010

    BLUE AND WHITE CERAMICS ....

    http://www.tcie.com/blue&white/home.html

    Hai sume,

    Ini N3 terakhir untuk ari nie. Tadi rayau2 kat yahoo akak jumpa webpage tentang blue and white ceramics. This is traditional Thai ceramic with pineapple motive design. He, he, he, kalau dah petang ni lidah mule ler tergelincir lak cakap omputeh. Cantik kan??? Kak CT dah ada sebahagian dari koleksi blue and white ni. Masa raya ari tu akak nampak motif ikan kat kabinet umah dia, cantik woo kalau ada satu set ni. Kalau gi web ni, rege tableware ni tak le mahal, tapi since dia publish kat internet, sume dia taruh USD. Kalau gi Lampang, Thailand jangan lupe beli barang ni, itu tempat pembuatan ceramic terkenal di sana, rege pun murah sebab labour cost dia kat sana murah .....

    Wokeh!!! Babai, see u on Tuesday! Esok akak nak beri dinosor makan, dah cukup bulan ni! Akak tinggalkan korang dengan pantun dua kerat nie :

    bulan mengambang, semua nampak terang,
    bulan gerhana, poket merana .....

    kwang, kwag, kwang .... esok gaji! Horeyyy ...


    DECO BERSAMAKU ....

    Salam sume,

    Bertemu lagi dalam sembang mak alang pagi ahad ni .... bersiaran langsung dari ofis akak sekarang ni .... Amacam, ok tak, boleh jadi pengacara rancangan tak akak ni? Haa ... tu dah kenyang tu meraban lerrr ... jap lagi ngantuk!

    Biase le dik, kalau dah sorang jer keje kat front desk ari ahad ni, kalau tak jadi singa, jadi rimau, menguap memanjang ..... nasib baik tak mengaum, kalau mengaum ... tu dah tahap ultraman dah dia punye ngantuk tu .... mana tak ngantuk, serapan nasi lemak + ayam goreng, lepas tu telan ubat darah tinggi plak!!!

    Anyway, nak cite sket pasal gambo kat atas nuuuu .....

    Cantik tak akak deco atas meja bulat tuhhh??? Tulah dia dinosor yang akak baru nak bela tu ...
    2 bijik labu tu akak tumpang skali tenggek kat situ. Yang warna hitam tu orang beri, yang coklat tanah tu dapat barkat kenduri kahwin. Pasu yang macam belanga tu dapat barkat kenduri kahwin gak. Pasu hijau yang agak terlindung tu cenderamata rakan sekerja masa dia gi Sarawak dulu.

    Tapi mangkuk bertutup warna biru tu, mak akak beri masa jualan barangan thai kat Plaza Angsana lama dulu ..... haa akak sebenonye minat kat koleksi porcelin thai ni, ada satu set lengkap akak pernah nampak dalam rancangan masakan chef wan lama dulu, nanti nak cari juga lah set pinggan mangkuk ni, cantik, akak suka ...... Nanti bila balik kampung hubby kat Melaka, akak nak cari set pinggan mangkuk nyonya, geram nengok kat blog Mat Gebu. Kalau dapat, akan ku tayang kat dalam blog ni, nanti ..... tunggu cuti sekolah akak redah Jonker Street tu .... tunggguuuuuu akak datang .....


    OH KATAK! KENAPA PANGGIL HUJAN ....


    Salam Pagi Ahad Sume,

    Nape??? Terperanjat ke akak bersiaran secara langsung di pagi Ahad yang mulia nie? Hah, dah beli broadband? Tau ler kat umah akak x de internet, broadband jauh sekali .... Pasalnye, ari ni akak kena keje, so sekarang ni akak kat ofis sampai jam 5 ptg nanti! Weiiii .... bosan tahap gaban nihh.....

    Tak sabo nak tunggu kul 10 pgi, perut nie dah nyanyi lagu keroncong! Sebelum dia nyanyi lagu rock, 10 tepat akak kena blah dari sini gi serapan ....

    Nak cite sket pasal semalam. Semalam akak tinggal berdua jer ngan hubby, anak-anak kena sekolah ganti, nak cuti deepavali ni. So semalam sarap kat warung roti canai Li n the gangs di Skudai. Makan roti kosong 1 keping n mee hoon soto. Balik umah, akak tumis sambal dan gulai untuk stok minggu depan. Nape masak awal sangat? Sebab minggu depan hubby akak keje shif malam, so kena sediakan payung sebelum hujan, kalau tak, basah ... tak sempat, kelam kelibut jadiknye ...

    Sebut pasal hujan, semalam petang hujan lebat weiiii .... sampai ke malam. Dalam lebat tu, akak redah gak pegi umah mak, sebab dah janji nak bawa dia gi umah my aunty di Bukit Saujana. Tapi musim2 jerebu ni, bagus gak hujan. Pagi ni cuaca cerah, dah kembali semula cuaca Malaysia yang indah permai nie, kalau tak, macam kat Guangzhou plak, berkabus memanjang, tekak pun dah perit gara2 jerebu .... tu lerrr bakar hutan tak ingat jiran tetangga ... tu pun ramai gak rakyat Malaysia ni yang rajin sangat memerun sampah waktu petang! Memang ler nak halau nyamuk, tapi udara tercemar ... wokey ... masa dah time, nak gi minum! Cau cin cau .....


    Friday, October 22, 2010

    DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER

    Salam sume,

    Mentang-mentang le kepala dah ok sket, tak sudah2 nganto N3 pagi ni. Sudah-sudah ler tu, keje, mengulorrr jer ...

    Jap, jap, jap ...... ni satu jer lagi. Tetiba jer datang idea mencurah-curah, sampai tak muat baldi nak menadah idea nie ....

    Korang biase dengor tak peribahasa Inggeris kat bawah nie :
    • don't judge a book by its cover = "don't determine the worth of something based on its appearance".
    Haa .... dah paham kat maksud nyer ..... Nie ler nak cite sket. Pagi tadi ada seorang kawan dari KL datang ofis. Kita sembang pasal keje. Dah namanye hari Jumaat, hari yang penuh dengan keberkatan! Mencurah-curah rezeki datang pagi ni, bukan takat idea jer yang melimpahi baldi!

    Bungkusan barang ni memang ler kalo korang nengok macam tak sior jer, tapi akak tetap terima sebagai menghormati pemberian seorang kawan. Cuba korang teka ape ke bende yang 'terbungkus' dalam kertas ni .....

    Jeng-jeng-jeng ..... (tak pernah umor belajar BM ada sengkang 2 x)

    Hambikk ngko .... dari London lagi! Fridge magnet berlatarkan imej bangunan dan mercu tanda gah di kota London! Walau pun x pernah pegi sana, dapat cenderamata pun dah tima kacih banyak2 ...... I like it, marbelesss!

    Tulah ..... bungkusan tak penting, yang penting niat yang ikhlas tu akan dihargai orang sampai bila2 .... Akak ni korang beri batu ngan kayu pun akak terima, yang penting ikhlas, batu ngan kayu pun kalau berguna orang simpan! Jangankan batu ngan kayu, sekarang nie pun sampah orang buat cenderamata ...... persekitaran lestari ler kata ngko!


    HOBI BARU ... BELA DINOSAUR???

    Hai,

    Chak! Hah??? Terperanjat baca N3 akak?!? Bior betul nie .... banyak2 bende, dinosaur plak yang nak dibelanye? Kucing ngan hamster dah pupus ke? Ikan kat akuarium dah disiang buat lauk ke? Haa .... tulah, asyik masuk blog masak2 jer, sampai ikan mas pun dan jadik menu masakan!!!

    Cehh!!! Buat gempak jerk ... tak de keje ler tu ..... Alah saje jer, nanti pakai ayat skema kata tak de idea plak ....

    Cuba korang tengok gambo ni, ada macam rangka dinosor tak? Hah??? Ngko kata tanduk Tyrex!!! Perrrgghhhhh.... x leh harap betullllll ......


    Kalau akak post gambo kat bawah nie .....

    Haa ... tulah .... fail semua! Nie ler satu lagi cenderamata dari Kak CT! Siput ngko! Pagi2 Jumaat dah dapat rezeki dari Kak CT .... tima kacih sekali lagi Kak CT, mudah2an murah rezeki akak sekeluarga .... Susah payah menyelam kat Teluk Kemaman nak bawak balik JB siput nie .... segan ler plak asyik dapat gift aje dari kak CT. Anyway I like it ..... nanti nak buka corner coral beach kat meja bulat area hall umah kita! Kasi elemen pantai plak suntik ruang tamu umah yang jarang kita bela tuhhhhh ...... Thanks 2 Kak CT .....


    JEJAK KASIH ...

    Salam dan Selamat Pagi,

    Hari Jumaat selalu memang bersemangat! Bersemangat sebab esok dah cuti .... tu ler orang gomen, tak sudah ngan cuti, bab cuti jer suke .....

    Tapi minggu ni ari Ahad akak kena kerja! Kerja! Kerja! Kerja! Nanti ari Senin ambik cuti ganti .... biase ler, time student nak exam nie, selagi x abis semester, kena ler duty kat front desk, melayan student yang tak pernah pandai guna service n faciltities yang kita sediakan kat library ni .... sekolah tinggi2, nak guna library pun x reti .... itulah hakikatnye .... kita orang dulu masa belajar kat ITM (nama dulu2 .... ) tak pernah menyusahkan staf library, guna kreativiti sendiri jer ...

    Ok ler ni nak cite pasal kisah jejak kasih nie .... kesian kat si Penn ni, dah lama dia n mummy dia cari abah dia, tapi tak jumpa2, akhirnye semalam, abah dia sampai gak dari T'ganu, tumpang kete Kak CT. Tima kacih ler Kak CT kerana menyatukan tiga beranak yang dah berbulan terpisah nie ..... wa ka ka ka ka ......

    Si Penn n Mummy adalah pemberian 2 pupu saya semasa dia gi T'ganu, and Daddy Penn adalah cenderamata dari Kak CT yang baru balik enjoy sakan dari T'ganu - Thanks a lot! Luv u all!!!! Marbelessssss ...........


    NORDIPINE .... BUKAN NORDIN TAU!

    Salam sume,

    Dah lama tak kirim N3 kat blog nie. Hah! Malas? Korang kata akak malas! Tau le akak ni ada penyakit malas, tapi bukan sebab malas, tapi gara-gara penyakit baru yang datang tak diundang!

    Actually, minggu ni kepala pusing, tengkuk nie rasa ketat, mata pun asyik berbayang jer bila pandang PC ni .... haa ... dah boleh teka?

    BP naik semula .... 150/90. Sudahnye doktor Maimunah beri ubat darah tinggi yang low dose kat akak! Semalam try makan sebiji, tengkuk ni dah rasa ok dah, tapi pening kepala tu masih ada. Doktor pun ada mention, memang ada kesan pening2 lalat sket di peringkat awal.

    Maka dengan bangganye akak perkenalkan satu lagi koleksi ubat yang masuk dalam pouch ubat akak .... nie dia Nordipine 10gm ....

    1 biji sehari .... next week follow-up check-up, terus telan @ stop!


    Monday, October 18, 2010

    SPAGHETTI GORENG!

    Hai,

    Lapo? Ler kesian kat korang, tulah ... masuk blog orang yang suka masak ni memang x de bende lain citenye, tak makan, minum, tak minum, tido ....

    Semalam akak masak Spaghetti Goreng untuk sarapan pagi. Senang jer masak ni .... nak makan mee rasa macam jemu plak, ari tu baru lepas makan mee bandung, so tekak ni gatal lak nak makan masakan Italy ....

    Orang nun jauh di sana, tengok jer lah ye ... Kalau nak try masak sendiri, ni resepinye ....

    Bahan2 nye :-
    1 paket spaghetti (biasa guna brand San Remo) - rebus dengan sedikit minyak n toskan
    1 sudu besar bawang putih*
    4-5 sudu besar bawang merah* (diblend halus)
    10-15 sudu besar lada giling
    5-8 sudu besar tomato puree
    Daging cincang
    1 batang lobak merah (saiz sederhana) - disagat @ potong dadu
    Cendawan butang - hiris halus
    Meat ball - belah 2
    1 biji tomato (cincang atau potong kecil)
    1 sudu teh serbuk lada hitam
    Garam
    Perasa
    Gula
    Telur

    Cara2nye :-

    1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi n kekuningan. Masukkan lada giling dan masak hingga garing dan terbit minyak. Kalau suka pedas boleh lebihkan lagi lada.

    2. Masukkan tomato puree. Rasa sedikit, kalau kurang masam, boleh tambahkan lagi sukatan tomato puree.

    3. Masukkan daging cincang dan meat ball.

    4. Masukkan lobak merah, buah tomato, cendawan dan serbuk lada hitam. Gaul rata.

    5. Masukkan telur. Biar seketika dan kacau supaya telur kelihatan agak berketul-ketul.

    6. Tambahkan garam, perasa dan gula.

    7. Masukkan spaghetti dan gaul rata. Hidangkan. Kalau suka boleh tabur keju parmessan, kalau x de, makan jer ler apa yang ada .... Yang pasti rasanye mesti ada rasa pedas, masam2 sket dan manis, jangan manis sangat, agak2 ada rasa gula ....

    YA ALLAH! NGKO LAGI .....

    Salam sekali lagi buat sume,

    Ari Senin ni kalau ada yang puasa, sori lah erk, kita punye N3 ari nie memang pasal makanan belaka! Sebab aktiviti hujung minggu kalau tak masak, buat taik mata! Tu ler agenda utamanye ...

    Disebabkan kita tak sempat nak keluar pergi ronda2 untuk cari hadiah for Cik Nad, makanye kita pun sarung ler apron pada sesi sebelah petang selepas selesai buat muffin dan karipap! Kita buatkan Cik Nad pizza! Asyik tengok kat blog, nanti kempunan plak!

    Ntah apa rasanye, sedap ke, idak ke .... belasah jer lah labu! lagi pun nak abiskan stok tepung roti, nanti simpan lama2 rosak plak! So lihatlah riwayat hidup pizza dari mula dicanai hingga siap dibakar ....

    Tepung yang telah siap diuli

    Kena selimut U ..... nampak tak bahagian tengah tu menonjol sket!

    Hah ngko, penuh sebesen dia mengembang!

    Canai dan bakar 5 minit, bubuh sos tomato

    Taburlah sesuka hati apa yang korang suke!

    Tak cukup? Tambah lagi ....

    Last but not least .... muah,muah ... mozarella! Lepas tu bakar semula selama 30 minit!

    Ready for delivery to Cik Nad! Ok tak Cik Nad? Sori ler kalau x sedap, belum pro lagi, takat cuba2 jer .....

    KARIPAP PULAK!

    Salam buat sume,

    Haa .... kali ni kita nak pamerkan skill buat puff pulak. Aaaahhh .... senang jer nak buat nie, sambil tido pun boleh buat! Ye ke? Aksen lah plak! Betul ..... kulit puff beli yang instant, cuma kita masak inti jer ....

    Lepas siap buat muffin, kita buat plak puff ni, kebetulan ada lebih kulit puff kelmarin. Dari terbuang baik buat kuih, lagipun menyemak banyak sangat barang dalam fridge, so inilah hasilnye! Comel tak? Hubby kita suka weii.... sedap!

    SESI MASAK-MASAK!


    Salam sume,

    Ari Isnin, hari penuh energy! Ye ke? Malas nak dtg keje lagi ada .... apa ler nak jadik tahun ni, malas memanjang, yang rajinnye cuma makan jer ...

    Okey ler ... meh sini cite pasal aktiviti ari Sabtu lepas ni .... Dimulakan seawal jam 8 pagi, kita n Iman buat muffin. Saje2 nak try resipi dari blog Mat Gebu, lagipun bahan2 ada, so try jer ler ...

    Muffin ni kita x berapa gemar ler! Kenapa? Sebab muffin agak padat, tak macam cupcake, lebih berongga dan lembut sket, tapi nak belajar punye hal kita cuba gak .... Nie ler antara aksi2 di dapur semasa buat muffin .... to Kak CT, sori ler x dapat nak jamahkan muffin ni utk akak, sebab kita terbaca kat PK - Isnin n Selasa akak cuti - gi HSA ke? Hari Rabu dah tinggal cup aje .....

    Muffin yang telah siap diisi dalam cup untuk masuk oven

    Hiasan badam cincang dan choc-chip

    Jangan tak caya ... nie sume Iman yang buat!

    Muffin yang telah siap dibakar .... mmmm .... wangi .....

    Yang ni setelah siap didandan dengan coklat masakan strawberry!

    Friday, October 15, 2010

    HEPI BESDAY IN ADVANCE!!!

    Salam Petang Jumaat,

    Eeemmmmm... dah ari Jumaat, esok cuti, horreeyyyy ...... Nampak no malas nak keje! Bosan beb seminggu mengadap PC sampai BP goes upstairs (kata Azean Irdawaty) huhuhuhu .....

    Sebab esok cuti dan di rumah akak tiada melanggan talian internet, maka sebelum menutup tirai minggu ni, akak nak delivery kek sepesel buat my lovely cousin ..... ye .... Cik Nad. Kek ni boleh pandang2, tak leh pegang2 ......

    HAPPY BIRTHDAY 2 U KAK NGAH @ CIK NAD
    Fuyoo ... dah macam kek hantaran le Kak Ngah!!!

    Dari kiri - Itu Cik Farah Ng cousin jugak dari Singapura, & Kak Ngah @ Cik Nad!!!
    Birthday girl - esok @ 16.10.10 ada special event ke? Ke carry forward celebrate kat KL nanti? Iman dah tunggu tuuuuu ..................

    .... OOO NAMANYE DINAMAPP

    Salam sume,

    Hai, dah minum pagi? Aaa ... akak baru lepas minum, ari ni makan mee soto + 2 - 3 sudu roti canai + 2 - 3 sudu nasi lemak sambal sotong! Hah! Makan banyak sangat! Tak, menu sebeno akak mee soto, yang 2 lagi tu tumpang cedok menu hubby I lerrr ....

    Sebelum gi minum tadi, gi check-up kat klinik, alhamdullillah dah ok dah BP akak untuk 3 hari berturut2 ni, maintain 130/80. Tapi dalam seminggu lagi kena check-up semula, nak pastikan BP maintain dan bukannye dah ada penyakit @#$%^&*+* ..... huh susah nak sebut tuhh......

    Nama mesin yang measure blood-pressure tu pun baru nie lerr akak tau, glamer ngko nama mesin tu .... Di di di di ..... DINAMAPP !!! Tu nama mesinnye, alat yang biasa doktor guna kat hospital n klinik tu namanye sphygmomanometer.
    Hah ngko glamer kan, tu laa, esok2 kalau dapat anak pompuan jangan lak gatal2 nak beri nama sama macam si Dina tu .... nanti asyik naik darah jer keje nye, tak anak, mak atau bapak nye yang naik darah !!!!!

    Wednesday, October 13, 2010

    MY BLOOD GOES UPSTAIRS!!!

    Salam,

    Hai selamat pagi! Ari ni post N3 lambat sket, nak jaga BP. Haa... korang ingat tak dulu cerekarama ada skrip macam tajuk N3 akak kat atas nuuuu ....

    Haa ... pagi ni kene gi check-up semula kat klinik. Apasal? Korang tanya apasal kena gi check-up? Jawapannye - semalam gi bawak si budak Iman demam, sekali check-up BP sebab dah 2 ari berturut2 kepala sakit sampai ke mata dan tengkuk. Ha... ngko, BP akak 150/90!!! Jadiknye untuk 5 hari yang berikutnye, tiap-tiap pagi kena gi check-up, nak nengok turun ke, naik ke!

    Tadi pegi check, BP dah turn ke 130/80. Mudah-mudahan x de penyakit kronik bertapa kat dalam badan ni! Hish, selisih! Mudah-mudahan sihat, sakit sikit2 tu adat le ....

    Kat sini ada info psal BP yang sesuai untuk kita semua .... bacalah ....

    Normal human daily Blood Pressure Range can vary widely, so any single blood pressure monitor reading is not reliable. BP monitor readings must be taken at different times of day, to determine AVERAGE blood pressure over time.

    What is important is your AVERAGE BP, or MAP (Mean Arterial Pressure) over time.
    Or, where are those numbers sitting MOST of the time?

    Normal MAP is about 93 mm of mercury.

    Lowering High Blood Pressure Tactics


    Download a 1-page printable .PDF file of the
    Blood Pressure Chart above.

    Blood Pressure Range
    Chart
    Notes
    NORMAL BLOOD PRESSUREREADINGS RANGE
    HIGH Blood Pressure Symptoms -Stressed, Sedentary, Bloated, Weak, Failing Systolic - Diastolic
    • 210 - 120 - Stage 4 High Blood Pressure
    • 180 - 110 - Stage 3 High Blood Pressure
    • 160 - 100 - Stage 2 High Blood Pressure
    • 140 - 90 - Stage 1 High Blood Pressure
    • 140 - 90 - BORDERLINE HIGH
    • 130 - 85 - High Normal
    • 120 - 80 - NORMAL Blood Pressure
    • 110 - 75 - Low Normal
    • 90 - 60 - BORDERLINE LOW
    • 60 - 40 - TOO LOW Blood Pressure
    • 50 - 33 - DANGER Blood Pressure LOW Blood Pressure Symptoms -Weak, Tired, Dizzy, Fainting, Coma
    Source : pearl4love.com

    Tuesday, October 12, 2010

    ANGKARA SIAPA?

    Salam sume,

    Ari nie macam tak de modal jer nak berblog. Letih badan ni. Mana taknye, semalam kita n Iman diserang cirit-birit. Iman sampai ponteng sekolah! Ari ni pun x gi sekolah jugak, demam lah pulak! Tak tau lah makan nasi kenduri ke yang sebabkan cirit-birit .... ahhhh angkara siapa .....

    Nasib baik ada snap gambo lauk ni semalam. Kalau tak tak de bende nak tulis ari ni.

    Ni sebenarnye lauk terung sambal. Mudah jer masak lauk ni. Kita tak de mood ler ari ni, mata pun ngantuk jer. Semalam masak gulai ikan tenggiri + bendi goreng telur. Ok ler cau cin cau lerr, nak naip pun malas .......... zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz .............

    Nie resepi Mat Gebu. Sedap ni kalau makan ngan ikan goreng n petai!

    Monday, October 11, 2010

    10.10.10 - SATU EPISOD JER ...

    Salam,

    Hai, hai sume .... korang boring eehh .... ke korang jealous baca cite akak menang hamper berganda? Haa ... tu pasal ler kisah 10.10.10 ni akak jadikan 1 episod jer, tapi agenda utamanye tetap makan! Makan ngko, jangan tak makan, yang penting sihat, tapi jangan terlebih sihat macam akak ni ... akak memang sejak dari dalam buaian lagi sihat, membawak ke besar nie ...

    Ari Ahad lepas dimulakan dengan agenda buat muffin. Ari tu akak tak masak sarapan, sebab kat taman akak anjurkan Jamuan Raya Perdana untuk semua kaum, so bebudak ngan bapak budak akak kerah suruh pegi, akak kat umah nak buat muffin resepi si Mat Gebu!

    Agenda ari Ahad :
    • Pagi : buat muffin
    • Tengahari : lunch kat kenduri kahwin
    • Hi-tea : makan kat kenduri kahwin lagi ...
    • Dinner : makan nasi barkat kenduri kahwin ...
    Story ari ni pasal orang kahwin jer, apasal? Tulah ... pasal angka 101010. Senang nak ingat ngko!

    Kita mulakan dengan babak pertama .....

    Ni dia Plain Vanilla Muffin - nak extra rasa, akak tambah jem strawberry. Tengah tunggu masa untuk berlepas ke dalam oven!

    Haa ... yang ni dah siap dibakar, harum bau dia ....

    Yang ni lum siap di'make-up' lagi ....

    Haa .... tu dia, dah hansem sket! Hah? korang nak tengok gambo dekat!

    Haa .... amacam? Boleh bikin bisnes tak? Kak CT kasi komen sket, kalau tak sedap pun tak pe, nanti boleh repair mana yang patut!!!

    Babak kedua ... gi kenduri kahwin adik kawan lama akak! Kawan masa sekolah rendah sampai lah sekarang ni. Tapi akak ada gambo barkat pengantin jer, sebab tadi sibuk buat muffin, ni lapo giler sampai tak sempat snap gambo!

    Actually dalam pasu ni ada telur pindang! Akak beri kat mak, sebab tak berapa suka kat telur pindang, kalau teringin jer baru cari telur ni ....

    Yang ni plak, barkat dari Brunei. Mak kita dapat lebih sebab jiran sebelah umah dia beri, anak sedara dia kahwin.

    Babak ketiga ... lepas kenduri di Taman Kobena, akak sekeluarga ngan mak n abah sekali gi pulak kenduri kahwin kat Renggam. Ini lah julung2 kalinye akak gi kenduri kahwin sampai terpaksa singgah balai polis sebab nak tanya lokasi. Pelan dah ada, tapi tak paham le plak. Rupa2 nye ngko kena baca pelan ni terbalik, pening tak pening le kepala nak cari tempat ni ....

    Kalau ikutkan sebenonye doket ajo, tapi bahana tak paham ngan lakaran pelan ni, nak dekat pukul 3.30 baru kita orang sampai!

    Abah

    Mak

    My darling

    Siapa nie? Cube teka ...

    Nurul

    Iman - lapo gilos, sampai 2 kali tambah!

    Barkat dari pengantin dan keluarga

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...