Monday, June 6, 2011

MEE GORENG BASAH

Hi ....

Bersua sekali lagi .... ha minggu ni baru boleh tarik nafas lega sket, tapi tak lega sangat ler, pasal kena rush settlekan kerja yang dah 2 minggu tertangguh gara2 aktiviti mengaudit kat ofis ni .... bila dah dilantik jadi juruaudit, macam2 bende nak kena buat, tu yang tak menang tangan, kalau tangan banyak macam sotong pun belum tentu boleh beressss ........

OK lah, dalam kesibukkan kerja ni, tekak kena bela jugak, maklumlah, tension masa kerja kena seimbang ngan aktiviti rutin kat umah kan? Kalau tak nak susah nak kawal emosi, asyik nak naik angin jer ....

So, kuali ler yang tenangkan jiwa raga akak ..... kali ni nak share resepi Mee Goreng Basah! Akak sebenornye lebih suka mee goreng basah ni, tapi kena makan masa panas2, kalau dah sejuk macam dah kembang jer mee tu .... kureenggg ler sikit tekak ni nak makan! Cuma kali ni tak banyak rencah yang akak guna, apa yang ade jer .......rencah tu korang bege2 sendiri pun boleh, janji boleh dimakan .... ok lah, jom nengok resepi senang ni ....


MEE GORENG BASAH
  • 500 gm mee kuning
  • Taugeh - 50 sen
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 4 sudu besar bawang merah kisar*
  • 8-10 sudu besar lada giling - ikut suka, kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sukatan
  • Fish cake
  • Fish ball
  • Udang
  • Sotong
  • Tauhu - goreng dan potong sederhana nipis
  • Tomato - potong 8
  • Sawi
  • 2 biji telur
  • Air
  • Minyak
  • Serbuk perasa
  • Garam
  • Gula
Cara-cara
  • Panaskan minyak.Tumis bahan bertanda * hingga wangi. Masukkan lada giling dan goreng hingga garing dan terbit minyak.
  • Masukkan bahan perencah seperti sotong, udang, fish ball, fish cake dan sebagainya. Gaul rata.
  • Masukkan telur dan biar seketika, gaul.
  • Masukkan air - anggaran 1 cawan.
  • Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Gaul  dan biar seketika. Bila kuah hampir mendidih, masukkan mee dan sayur sawi. Gaul rata.
  • Masukkan tauhu goreng, tomato buah dan taugeh. Tutup api dan gaul rata.
  • Angkat dan hidangkan dengan taburan daun sup dan daun bawang. Sedia dimakan semasa masih panas.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...