
Yang ni juga biskut raya 2010. Yang ni yang kedua sedap. Yang sedap sekali akan menyusul selepas ini. Biskut ni akak dapat dari blog FRD, tapi bila nak cuba masuk minggu lepas, dia dah sekat lak, for registred members only! Tu yang leceh tu ..... Yang akak suka pasal biskut ni, senang, dan tak guna butter, guna minyak jagung ..... cuba dik, nyesal kalau ngko tak cuba!
BISKUT SUJI BADAM KAK INTAN
Bahan-bahannya
- 1 kg tepong gandum
- 350 gm badam, dikisar
- 400 gm gula halus ( gula tepong)
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh bicarbonate soda
- secubit garam
- Minyak makan secukupnya (2 ¾ @ 3 cawan) – minyak canola/sayuran
1. Masukkan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali minyak. Gaul rata.
2. Masukkan minyak sedikit sedikit hingga menjadi satu dough yg boleh diterap.
3. Bakar dalam oven pada suhu 170’C sehingga biskut masak.
k.ina, biskut suji ni bakar lama mana agaknya?
ReplyDeletesalam intan,
ReplyDeleteberapa lama kena bakar tu depends on oven masing-masing. cuma yang pasti, biskut ni bila kita tengok bahagian bawah dah agak coklat sikit, tu kira dah ok, sebab biskut suji badam ni warnanya tak berubah ketara sangat sebelum n selepas dibakar. selamat mengadun !!!
k.ina bakar berape minit?
ReplyDelete