Tuesday, November 30, 2010

SAMBAL TUMIS UDANG

Salam n selamat pagi sume,

Hai, hari ni sume bersemangat tak datang keje? Akak macam biase jer, perasaan tu macam dah makin hilang jer... aahh lupa kan jer, yang penting jiwa akak tak merana, hepi, kalau tak hepi pun kena buat sampai hepi .....

Hari ni akak nak repeat ler gambo sambal tumis udang yang tak berapa hensem ari tu. Semalam akak masak sambal udang ni, sebabnye datang ilham nak buat satu lagi resepi mudah, jeng jeng jeng .... nanti akak post N3 nye ok, tapi tengok dulu resepi ni, ulang tayang sekali lagi ..... huhuhu tu dah tak de modal ler nak post N3 ler ......

SAMBAL TUMIS UDANG

Bahan-bahan :-
  • 500 gm udang - saiz besar
  • 3/4 sudu besar bawang putih kisar*
  • 6 sudu besar bawang merah kisar*
  • 6-8 sudu besar lada kering kisar
  • Belacan*
  • Kunyit*
  • Air asam jawa - 6-7 sudu besar
  • Gula
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak

Cara-cara:-
  1. Satukan bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan minyak, tumiskan bahan bertanda *.
  3. Masukkan lada dan masak hingga garing.
  4. Masukkan air asam, biar seketika.
  5. Masukkan garam, serbuk perasa dan udang. Gaul rata, masukkan gula danbiar seketika.
  6. Jangan masak terlalu lama, hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...