Thursday, November 11, 2010

SOTONG GORENG KUNYIT ASAM

Hai sume,

Tension ngko keluar meeting ngan big boss. Nape? Ye ler, dia suruh kita makan kenyang2, lepas tu dia bantai kita orang macam ler kita orang buat salah besor sangat. Malas nak cite lebih2, siapa yang kenal my big boss, tau lah nape kita orang sume merungut ari ni. Moral of the story - kalau dia nak mengata tu, pandang diri sendiri, macam ketam ajar anak berjalan tengak, sendiri pun senget .....

Ok lah! Petang ni nak share resipi sotong. Perasan tak akak ni selalu gak masak sotong. Pakwe I ler, suka sotong, senang telan jer, tak yah kisah tulang ....

Kali ni nak share resepi mudah ni yang jarang akak masak, tapi semalam teringin lak. Ok, kalau nak cuba, jom nengok resepi kat bawah ni ...

SOTONG GORENG KUNYIT ASAM

Bahan-bahannya :
  • Sotong - lebih kurang 1 kg atau 800 gm - potong bulat, jangan tipis sangat.
  • Bawang merah kisar - 3 sudu besar*
  • Bawang putih kisar - 1/2 sudu besar*
  • Bawang holland - 1 biji potong 8.
  • Bawang putih - 2 biji mayang kasar2*
  • Cili padi - 5-6 tangkai, belah 2 @ tumbuk kasar2*
  • 1 1/2 sudu teh kunyit serbuk
  • 4 sudu besar air asam jawa
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Air
  • Minyak
Cara-caranya :
  • Tumiskan bahan2 bertanda * hingga kuning.
  • Masukkan serbuk kunyit.
  • Masukkan air asam jawa.
  • Masukkan sotong dan bawang holland.
  • Tambahkan garam dan serbuk perasa.
  • Tambah sedikit air jika sukakan masakan berkuah. Kalau suka lauk kering, air yang keluar dari sotong sudah memadai.
  • Masak hingga sotong masak dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...