Thursday, August 4, 2011

KACANG BUNCIS MASAK LEMAK BERSAMA CENDAWAN DAN KENTANG



Salam & selamat petang,

Kat luar sana tu hujan turun dengan lebat sekali, siap guruh lagi. Cuaca kat dalam ofis ni pun dan macam dalam peti ais ..... syukurlah hujan sehari dua ni, hilang sikit bahang panas yang dalm beberapa minggu menguasai ruang bumi ni .... cuma baju ler tak kering .... hu hu hu hu ......


Petang ni dah ada plan nak masak lauk apa? Kalau tak de, meh ler cuba lauk lemak ni. Bukan nak kata ler, tapi lauk ni sedap dimakan dengan nasi panas dan ikan masak sambal atau ayam masak merah atau sambal. Tambah lak ngan ikan kering sepat dan cencaluk. Alamakkkkk ..... cun nye!


Masak lauk ni tak susah, tak yah tumis pun! Santan pun akak guna santan serbuk. Senangkan! Orang kalau malas memang selalu panjang akal nak menyenangkan diri sendiri keh keh keh keh .....

Apapun meh tengok resepi mudah ni, kalau ada anak yang tak suka pedas, sesuai lauk ni dimakan bersama ikan goreng ...... lapo la pulakkkkk .....

KACANG BUNCIS MASAK LEMAK BERSAMA CENDAWAN DAN KENTANG
  • 20 batang kacang buncis, buang hujung dan pangkal, potong serong.
  • 1 paket cendawan hitam (RM1.00) - rendam dan bila kembang potong halus
  • 2 biji kentang, potong sederhana kecil
  • 1 sudu teh bawang putih kisar
  • 2 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 cawan santan pekat
  • Air
  • 1 kiub ayam - akak guna Knorr
  • 1 sudu teh serbuk kunyit - kalau tak suke tak letak pun tak pe
  • Garam
  • Serbuk perasa
Cara-cara :
  • Masukkan kentang dalam periuk dan didihkan dengan api sederhana besar dengan 1 cawan air.
  • Masukkan bawang putih dan bawang merah apabila kentang telah hampir empuk.
  • Masukkan cendawan dan kiub ayam.
  • Masukkan santan dan kecilkan api supaya kuah tidak berbintil.
  • Masukkan serbuk kunyit.
  • Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat.
  • Masukkan kacang buncis.
  • Masukkan garam dan perasa, dan biarkan mendidih dengan api yang kecil.
  • Angkat dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...