Friday, December 17, 2010

KERAPU SAMBAL SERAI

Salam sume,

Hai, semalam sume ok? Kat JB sekarang ni musim hujan petang bawak ke malam. Best woo hujan malam, lena tido .... dah lama tak hujan malam. Semalam 10 Muharram, akak, pakwe dan anak pompuan akak puasa. Dah lama tak amalkan puasa Isnin-Khamis, nak start semula tu malas betul, tapi bila dah start tu rasa seronok, macam tak nak berhenti.

Ok lay, ari ni nak share lauk yang sume orang kat umah akak suka. Sekali hadap aje, tak leh nak repeat pun ..... Sebenonye terliur gak bila visit blog Kak CT, dia masak sambal gak .....


KERAPU SAMBAL SERAI

Bahan-bahan :- 
  • 1 ekor ikan kerapu @ siakap
  • Lada sulah
  • Tepung jagung 
  • 2 batang serai - titik
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 6 sudu besar bawang merah kisar*
  • 6-7 sudu besar lada kering kisar
  • Belacan*
  • 1 sudu teh serbuk kunyit*
  • Air asam
  • Air
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk Perasa
  • 2 biji telur - dipukul
  • Minyak 
Cara-cara :-
  • Panaskan minyak untuk deep fry.
  • Lumur ikan yan telah dicuci bersih dengan sedikit garam, serbuk perasa dan lada sulah. 
  • Lumur ikan dengan tepung jagung rata2. Goreng dalam minyak yang betul2 panas hingga garing, ketepikan. 
  • Panaskan minyak. Tumis serai dan bahan bertanda * yang telah disatukan, biar hingga naik bau.
  • Masukkan lada kisar dan goreng hingga garing.
  • Masukka air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. Masukkan sedikit air jika samabl agak pekat.
  • Masukkan telur, biar seketika. Kacau sambal agar serata dengan telur.
  • Curah sambal di atas ikan yang telah digoreng. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...