Monday, December 20, 2010

'SEKSA' BUTTER ROLL VS 'SEXY' BUTTER ROLL

Salam ceria sume,

Ceria ke ari ni? Ke buat2 ceria, berlakon lerrr tuu .... Anyway, kekadang berlakon ni pun bagus gak! Sesekali jadi lain dari diri sendiri ni seronok gak, tak caye cube ler, tukor jadi rimau ke, jadi esbok ke, jadi kete ke, jadik meja ke ... tapi jangan lak tak leh balik semula jadik manusia .... tu kira nye dah kene sumpahan si tanggang kerene derhaka .... kwang kwang kwang .... mengarut jer keje nye, dah pukul 10 ni tak buat keje lagiiii, masukkan N3 jer keje nye ... kang boss ngko sumpah jadi laptop baru tau ......


Nie akak nak share experience buat roti kat gambo atas n bawah nuuu .... roti ni sodap, tapi tak tau lah mana silapnye, akak silap sukat ke, resepi silap ke ... tapi bahana adunan ni dah terlembik sket, akak bege2 ler sendri ... walau pun roti jadiknye tak keras, tapi akak tak puas hati ler, sebab mungkin rasanye lebih sedap kut kalau akak tak tambah tepung untuk stabilkan adunan lembik ni ... Enche Mat ... any comment! kalau tengok gambo nu, macam hensem jer jadiknye roti ni, tapi tulah ..... Cuba korang lak try buat ikut resepi ni, ni akak copy n paste dari blog Mat Gebu tau ... kalau korang buat jadik, maknanye akak ler yang salah adun kut ....
 

SEXY BUTTER ROLL
Sumber : Mat Gebu 

Bahan-Bahannya :-)
  • 200 g tepung roti (high-protein flour)
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 5 g gluten (mat ganti dgn 1/2 camca teh bread softerner)
  • 40 g gula halus
  • 6 g instant yeast
  • 30 gram telur, pukul 1 biji telur kemudian timbang
  • 95 ml air
  • 30 g mentega
  • Telur + esen vanilla, untuk disapu
  • Sedikit gula pasir kasar 

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali mentega, ke dalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan, alih dalam bekas dan bungkus dengan plastik, biar 45 minit - 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on", tunggu hingga siap.
  2. Tabur meja kerja dengan sedikit tepung gandum, keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. Bulat kan dan canai seperti dalam gambar. Potong kepala 12 bahagian sama besar (agak2 jee).
  3. Kemudian gulung satu persatu potongan tadi secara berhati2 dari luar ke dalam (dari bahagian besar ke bahagian kecik), kemas kan dan alih ke dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
  4. Biar 45 minit hingga doh mengembang. Sapu dengan telur (lebihan yang 30 gram tadi) + esen vanilla pada setiap doh roti, tabur sedikit gula pasir kasar. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan atau boleh juga dihidangkan panas2...
 Inilah hasil tangan akak yang tak pro mengadun roti - first time ngko!

Ada yang lawa, ada yang idak, kalau Mat Gebu nengok ni, mengucap panjang agaknye, mau pengsan, bangun, dan pengsan lagiii!!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...