Salam,
Hai! Ari nie saya cuti, check-up kat skin clinic HSAJB. Biase le, every 6 months kena gi check-up. Ambik ubat, then lepas tu kita and hubby gi minum pagi kat Plaza Larkin. Menu macam biasa,hubby kita makan Kacang Phol, kita makan Mee Rebus Stulang. Lepas tu gi pulak Giant Tampoi, beli French Loaf dan Garlic Spread. Ari ni tekak tak de selera nak makan nasi, so kita cadang nak masak Sup Ayam Berempah + Garlic Bread!!! Aaaa… hubby kita kata hesem gak, ari-ari makan nasi, sampai tak tau apa lauk nak masak????
So petang tadi kita tumis rempah sup, lepas tu kita potong French loaf, sapu garlic spread n lepas tu bakar kat oven. Kita bekalkan sikit untuk mak kita sebab kita ni kalau masak memang tak reti sikit, so, siapa yang jadik jiran kita memang untung memanjang! Tapi pasal kita tau mak kita suka garlic bread, so ari ni jiran kita tak dapat le buah tangan dari kita!
Actually, ari ni kita masak 3 menu. Satu lagi, Mee Pedas! Alahhh … yang kita beri resipi ari tu … Tapi bukan untuk makan kat umah! Yang ni kita masak khas untuk group shift malam hubby kita. Dia orang asyik tanye je …. Bila nak bawak mee lagi? So kita masak mee 1 ½ kilo, haaa sebesen dapat! Untuk 12 orang makan kira cukup le mee tuu …
Semalam pun kita tak masak nasi. Semalam kita masak Kuehtiaw Goreng Kerang! Kita sebenarnye tak pandai goreng kuehtiaw, tapi rasa tercabar pulak bila cousin kita yang lelaki pandai masak kuehtiaw goreng. Mak kita siap puji lagi, dia pandai masak! Dahlah dia tu muda belia dari kita, lagi le rasa tergugat!!! Tapi, kalau ikut family history, kaum lelaki dari family sebelah mak kita memang lebih dominant dalam bidang masakan compare ngan perempuan! Kalau tak caya adik perempuan kita boleh mengesahkannye sebab dia suka makan tapi tak suke masak J …. keh keh keh keh …..
Rupe-rupenye, bila goreng kuehtiaw ni, memang lain sikit dari goring mee kuning atau mee e hoon. Kat sini kita share ngan blogger lain cara kita masak kuehtiaw goreng ….
Mula-mula …….
1. 1 kilo kuehtiaw, kicap manis, kicap pekat, minyak bijan dan sos tiram (tercicir, dalam gambo tak de … )
2. Rencah – udang, fish cake, kerang, sotong dan tauhu (goreng dulu, lepas tu potong kecil). Pes lada kering (tumis dulu lada kering dengan bawang putih dan bawang besar hingga garing, lepas tu ketepikan).
3. Sayuran – taugeh, kucai dan tomato. Kalau taruh sawi tak cun sangat, kucai lagi kaw! Telur, ikut suka berapa biji nak taruh!
4. Tumis sedikit bawang putih (1 sudu kecil). Bila naik bau, masukkan udang, kerang, sotong dan fish cake. Goreng agak-agak udang dah merah sikit, masukkan telur. Kasi telur garing sket, lepas tu masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan minyak bijan. Masukkan serbuk perasa, sedikit garam dan gula. Gaul rata dan bila bau dah semerbak harumnye, masukkan kuehtiaw. Gaul rata-rata, lepas tu masukkan lada yang telah ditumis tadi, gaul rata lagi. Last sekali masukkan sayuran. Bila masukkan aje sayuran, terus padamkan api dan gaul rata supaya sebati semuanya.
Kenapa kita tumis lada dulu? Supaya tak sakit perut, dan rules untuk goreng kuehtiaw lada masuk last sekali sebelum sayuran. So inilah dia rupe parasnye …… Cubalah ….
Kita nie bukan le rajin sangat nak masak, tapi hubby kita memang tak berapa suka makan kat luar, sekali sekala tu ok le, itu pun pastinye KFC, kalau kat gerai tu ade je komennye lepas makan, jadik supaya telinga tak sakit dan perut pun kenyang saiz XXL, kita lebih prefer masak kat umah! Yang suka sangat makan kat gerai, siapa lagi kalau bukan si budak Iman! Pantang nampak warung, serta-merta dia kata lapar, saya n hubby aje yang selalu buat pekak telinga …. Tapi kadang-kadang saya request gak makan kat gerai, time tu memang tengah malas gilerr nak pegang senduk n kuali …. Sesekali off duty dapur … apa salahnye … macam Cik Asben Kak CT gak ….. beri peluang rehat kat mem dia ….. huhuhuhu …..