Wednesday, July 20, 2011

APAM GULA HANGUS LAGI .....

Salam siaran sume dan selamat pagi .....

Hari yang indah dan cerah ...... aaaaaahhhhhh ...... seronoknya dah ari Rabu, esok Khamis, lusa Jumaat, lepas tu boleh rehat 2 ari ..... ye ke? Selalunye bagi orang yang bekerja macam akak ni, hujung minggu ler berhempas pulas kemas rumah pasal dah 5 hari rumah tak dikemas dengan jayanye .....

Sekarang ni musim kenduri ...... banyak jemputan kenduri sempena Syaaban. Kenduri arwah sana sini, cuma larat ngan tak larat aje kita nak pergi undangan tuan rumah ...... This time akak nak share resepi kuih yang akak dah pernah buat sebelum ni, tapi ari tu jiran akak nak tempah kuih ni! Aik, tetiba plak bukak bisnes jual kuih!???? Akak pun buat ler, jadik inilah kali pertama akak berniaga kuih sepanjang hayat akak ...... satu permulaan yang bagus, tapi kena berhati-hati ...... Resepi kuih ni akak dapat dari blog Hanamemories ... tak sia-sia mencuba dan memanjangkan rezeki ni pada jiran tetangga ..... rupa-rupanye ada rezeki lain yang datang ......

Oklah, pada yang nak cuba resepi ni, silalah ambil, akak copy n paste dari blog Hana, mudah-mudahan pahala berkongsi ilmu turut dipanjangkan buat Hana .... Selamat mencuba!


APAM GULA HANGUS
Sumber : HanaMemories
Source : Kak.Hanieliza

Bahan-bahan
  • 1 gelas gula – untuk dijadikan gula hangus
  • ½ gelas air
  • ½ gelas gula
  • 3 biji telur
  • 1 gelas santan atau susu segar
  • 2 ½ gelas tepung gandum
  • 2 sudu teh soda bikarbonat - hana buh 1sk je
  • garam sedikit dan butter dua sudu besar - yg nih hana tambah
Cara-cara
  • Panaskan kukusan.
  • Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
  • Untuk membuat gula hangus - masukkkan gula ke dalam kuali masak hingga keperangan, kemudian masukkan air. Kacau sebati, kemudian masukkan butter dan sejukkan sebentar.
  • Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.
  • Masukkan gula hangus dan campuran tepung gandum bersama soda bikarbonat.
  • Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.
  • Masukkan adunan kedalam acuan apam atau loyang yang telah dilengser dengan minyak. Kukuskan selama 10 ­ 15 minit.
  • Sejukkan dan keluarkan dari acuan atau dipotong. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...