Monday, July 25, 2011

NASI GORENG KAMPUNG


Salam siaran sume ....

Mukadimah pagi ..... lesung dan alu nye ..... ngeri ke? Itulah, kalau masuk blog kaki masak, semua gambo nak dimasuknye, nasib abik batu giling tak de, tapi kat umah mak akak masih ada batu giling, dah tak digunakan pun, jadik bahan sejarah jer ler .... lagi pun zaman sekarang ni mana ada orang India yang datang dari rumah ke rumah untuk tajamkan batu giling, zaman akak kecik2 dulu ade ler, tu pun kalau India tu datang masing-masing sembunyi, takut! Itu kisah zaman kanak2, sesekali mengimbau kenangan silam ni kekadang ketawa sendiri, tapi pada akak itulah memori yang menarik pernah akak lalui ...... tinggal kenangan!

Oklah, kali ni nak share masakan mudah yang sume pun tau cara nak memasaknya, cuma style kita mungkin berbeza! Nasi Goreng Kampung! Akak kalau bab nasi goreng ni, yang mak masak juga tak leh lawan ngan mana-mana orang lain masak! Darling akak pun cakap yang sama. Tapi sebab kita orang nak makan, takkan nak suruh mak gak masak, so masak ler jugak, cuma rasanye tak ler sama .... Bahan utama sudah pastinye lada hidup merah dan hijau serta sedikit cili padi!


Pada kebiasaannye, akak kalau goreng nasi goreng kampung, tak letak sayur mayur pun, tapi last week mak akak beri sawi nak dekat 2 kilo, budak jual sayur kat KIP Mart Tampoi beri kat dia, mana nak ditujukan sayur ni????? Tu yang akak modify nasi goreng kampung kali ni ......

Tapi yang pastinye, tetap beres ....... Iman kata sedap, cuma pedas sikit jer pasal bubuh cili padi! Dia makan nasi goreng ni sambil tonton bola, Malaysia vs Singapore, budak tu sokong Singapore lah pulak! Tak faham betul!  Satu rumah sokong Malaysia, dia sorang lak lain sket! Oklah, jangan buang masa lagi, sila lah tengok resepi ni, kalau suke boleh followwwwwwwwwww ......

NASI GORENG KAMPUNG
  • 3 cawan beras - masak macam biasa untuk jadikan nasi putih. Siap masak, ketepikan.
  • 3 batang lada hijau - tumbuk halus
  • 2 batang lada merah - tumbuk halus
  • 5 batang cili padi - tumbuk halus
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 3 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar-kasar
  • 2 biji telur
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis - tumbuk halus
  • Sayur sawi - potong kecil2
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara
  • Panaskan minyak. Tumis bahan yang ditumbuk halus hingga garing dan wangi.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa, gaul rata.
  • Masukkan telur, biar seketika dan kacau apabila telur mula mengeras.
  • Masukkan nasi dan sayur sawi, kacau rata-rata.
  • Angkat dan hidangkan.

Senangkan!?????? Dah siap, bolehlah dihidangkan bersama sayur ulam yang lain seperti salad, timun dan tomato. Taburkan ikan bilis goreng dan bawang goreng jika suke. Ok selamat mencuba, senang dan sedap dimakan masa panas2 ..... Jemput makan semua ....


2 comments:

  1. Hahaha..India datang nak penggal kepala...seingat akk lah cmtu...takut giler..:)

    ReplyDelete
  2. Haa .... betullah tu! India tu kalau datang bawak guni, pakai kain dhoti, eeee ... takut giler eehhh .... Saya malu nak cite, tapi Kak CT pun tau rupenye ..... pandai mak bapak kita dulu takut2kan kita, sampai sekarang kita ingat tau .... macam tak cukup tanah nak lari masa tu, dah lah montel, lari pun semput n tercungap2 dibuatnye .....kwang kwang kwang .....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...