Monday, July 18, 2011

JEMPUT-JEMPUT UDANG TAUGEH

Salam,

Hai! hari ini cuaca nampaknya sangat cerah ..... kalau duduk dalam ofis aje tak keluar, memang tak rasa panas teriknye mentari di luar sana. Cuma bagi yang bekerja macam akak ni, mengharapkan cuaca panas samapai ke petang supaya baju di ampaian kering dan tak ler melonggok menunggu giliran untuk dibasuh kerana kekurangan ampaian ......

Ok, kali ni nak share satu resepi yang sangat mudah dan menjadi makanan kebanyakkan daripada kita terutamanya pada waktu minum pagi dan minum petang. Cekodok atau orang Johor lebih popular dengan nama jemput-jemput! Tapi kali ni akak letak udang. Ari tu masak mee ada lebih udang untuk rencah, jadik akak pun godak le tepung barang setengah kilo untuk buat jemput2 ni .....

Petang ni kalau nak tukar selera tak nak makan nasi, bolehlah cuba, makan masa panas2 .... sedap ... cicah lak dengan sos cili atau lada cili kicap ....... samapi besok pun kenyang lagi ..... yea .... korang tak caya .... cuba korang buat, senang jer ..... kalau udang takde, ganti ngan ikan bilis pun ok, tapi kuranglah sikit rasa manisnye tu, sebab isi udang kan manis ..... bukannye gi letak gula pulak, nanti jadi jemput2 manis pulak .... akak tak tau .... korang balun ler sampai abis !

Ok, jom tengok resepinye ni ......


JEMPUT-JEMPUT UDANG TAUGEH
  • 500 gm tepung gandum, ayak dan tepikan.
  • 1 mangkuk kecil atau lebih pun boleh isi udang yang telah dibuang kulit atau buang separuh kulitnye
  • 1 mangkuk kecil taugeh
  • 3 sudu besar bawang merah kisar
  • 1-2 labu bawang besar hiris nipis
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Air stok udang
  • Minyak untuk gorengan terendam
Cara-cara
  • Masukkan tepung dalam mangkuk yang sesuai untuk membancuh.
  • Masukka bawang kisar, bawang mayang, udang, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
  • Masukkan air stok udang sedikit demi sedikit. Bancuhan jangan terlalu pekat dan terlalu cair.
  • Masukkan taugeh dan gaul rata.
  • Panaskan minyak dan bila minyak dah panas, sudukan bancuhan tepung dan pastikan setiap suduan ada isi udang.
  • Goreng hingga kekuningan dan agak garing. Toskan pada kitchen paper dan hidangkan bersama sos kegemaran masing-masing.

2 comments:

  1. salam..nak sket kak =)
    hehehehehe
    salam ziarah n kenal =)

    ReplyDelete
  2. salam perkenal dari JB. terima kasih sudi bertandang ke blog akak. mana2 yang berkenan di hati boleh ler cuba, kalau sedap boleh buat selalu, kalau tak sedap sori yea .....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...