Thursday, May 5, 2011

AYAM MASAK MERAH

Salam,

Seperti yang dijanjikan, ini resepi lauk-pauk irigan kepada Nasi Jagung! Juga diambil resepi ni  dari blog yang sam, tak rugi mencuba, memang sedap lauk ayam masak merah ni .......

AYAM MASAK MERAH
Sumber : forumresipidiana.blogspot

Bahan-bahannya
  • 1 ekor ayam, potong ikut suka
  • 25 tangkai lada kering, direndam air panas dan dikisar
  • 2 biji bawang besar, dikisar
  • 2 ulas bawang putih dikisar
  • 1/2 cawan sos tomato
  • bawang goreng
  • gula secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • ajinomoto jika suka
  • minyak untuk menumis
Cara-caranya

1) Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam dan digoreng setengah masak.
2) Panaskan minyak dan tumis lada kering, bawang besar, bawang putih yang telah dikisar sehingga naik bau dan tanak rempahnya.
3) Masukkan sos tomato, bawang goreng, garam, gula dan ajinamoto. Gaul rata.
4) Masukkan pula ayam yang telah digoreng setengah masak dan masak sehingga ia pekat dan mendidih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...