Wednesday, January 12, 2011

ASAM PEDAS IKAN DURI @ MAYONG



Hai, hai, hai,

Dah nak waktu rehat ni, mata pun dah mula layu jer nie..... ngatuk weiii .....

Tadi masa N3 sayur taugeh akak ada sebut pasal asam pedas kan?!!!! Ni lah dia lauk yang akak padukkan ngan sayur taugeh tadi .... Asam Pedas Ikan Duri @ Mayong. Ikan ni pak we akak beli 4 keping yang besar tu, jadi kena belah dua, dapat 8 keping, akak masak asam pedas ni cuma 5 keping jer, tu pun ada berbaki 2 keping lagi, tu yang datang malas nak memasak tu untuk petang ni ... tapi apa2 pun tunggu mood petang nanti, kesian plak kat pakwe I, ari ni dia puasa, puasa nazar weiii .....

Keyy lah, jom tengok resepi ni, makan masa panas-panas memang best! Tak hengat donia ...... tu yang makan sampai berpinggan2 pun tak kenyang2 lagiiiii .... lain kali baca bismillah dulu sebelum makan, sikit pun tetap cukup .....

Ok kita mulakan .....


ASAM PEDAS IKAN DURI @ MAYONG
  • 5 keping ikan ikan duri @ mayong
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 3 sudu besar bawang merah kisar
  • 7-8 sudu besar cili kering kisar*
  • Sedikit belacan*
  • Sedikit sebuk kunyit
  • Air asam jawa
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Air
  • Minyak
  • Sayur bendir - 5 batang
  • 2 sudu teh lada hitam kisar
Cara-caranya :-
  • Panaskan minyak. Tumis bahan bertanda * hingga garaing dan naik bau. Masukkan air asam jawa.
  • Tambah air dan biar mendidih. Masukkan ikan. Biar seketika hingga ikan hampir masak.
  • Masukkan lada hitam, garam dan serbuk perasa.
  • Kecilkan api dan masukkan sayur bendir. Biar seketika hingga terbit minyak. Padamkan api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...