Wednesday, January 12, 2011

NYONYA SAMBAL TERUNG


Hai,

Pagi2 ni semnagat tinggi nak share cerite ngan sume orang. Kalau akak ni, citenye tak lain tak bukan pasal makanan. Nak cite masalah, sume orang pun ada masalah, so cite bende yang sume orang suke ler apalagi kalau bukan bab makan2.

Lauk ni akak dah try buat kali kedua, memang sedap, kalau pedas sket lagi sedap! Cumanye, kali ni akak derhakakan resepi dari blog Mat Gebu ni dengan menukar beberapa bahan, contohnye cili merah tu akak tukar ke lada kering, limau kasturi tu akak tukar kepada air asam jawa ... sebabnye dua stok barang tu tak de tapi terung yang ada dalam stok tu dah nazak sangat, jadik pandai2 akak tuko, tapi jadiknye sedap jugakkkk! Tak caya baik korang cuba, rugi korang tak try resepi Mat ni ....


NYONYA SAMBAL TERUNG

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 biji terung biru saiz besar (kalau kecil, guna 2 biji)
  • 2 helai daun limau purut
  • 5 biji limau kasturi
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 5 biji cili merah*
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 cm kunyit hidup*
  • 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
  • 2 biji buah keras*
  • 1/3 inci belacan*(*ditumbuk lumat)

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Terung, dikupas sedikit kulitnya, potong serong dan rendam dalam air yang dimasukkan sedikit garam. Limau kasturi, diperah jusnya. Ketepikan.
  • Toskan terung tadi, lap kering dengan paper towel, kemudian goreng sekejap dalam minyak panas(anggaran 30 saat). Angkat, tos dan letak atas paper towel. Kemudian susun dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan daun limau purut dan masak hingga pecah minyak, tuang jus limau kasturi, gaul dan rasa. Jika ok boleh matikan api.
  • Angkat sambal tadi dan letak atas terung, ratakan dan hidangkan segera bersama nasi hangat dan ikan goreng....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...