Wednesday, January 12, 2011

KARI IKAN TENGGIRI DENGAN KOBIS

Haiiiiiii ..................,

Hadoiiii ............................... apesal lah ari ni! Korang jangan ikut jejak langkah akak ni, tak tau ape ke halnye! Cuaca kat luar tu dah le mendung memanjang sejak tengahari tadi, download file dari tadi pun tak settle2 lagi, nak kata ari ni ari Senin, dah ari Rabu ........ wake up ... WAKE UP!!!!!!!

Ni korang kalau minat kari, korang boleh ler try, kari ni pakwe akak suke, I tak suke sangat, entah ler ... macam tak berapa minat, tapi kena gak ler masak kari sekali sekali, ari2 gulai pun boring gak. Kalau nak makan lauk kari, mesti mau ada sambal belacan n ikan kering, baru datang serinye .... nasi pun kena masak lebih .... barulah berselera pakwe u all makan!!!!


KARI IKAN TENGGIRI DENGAN KOBIS
  • 1 ekor ikan tenggiri - kalau banyak boleh masak separuh aje
  • 1 biji bawang besar - mayang kasar2*
  • 3 biji bawang puti - mayang kasar2*
  • 1 pelepah daun kari*
  • 1 sudu makan bawang putih kisar**
  • 3 sudu makan bawang merah kisar**
  • 4 sudu besar lada giling - kalau suka pedas boleh tambah lagi**
  • Serbuk kunyit**
  • 1 inci halia - mayang macam lidi mancis*
  • 3-4 sudu makan serbuk kari ikan Faiza - bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes
  • Air asam jawa
  • Air
  • Santan
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • 6-7 kelopak kobis - koyakkan besar2
  • 2 batang lada hijau - belah dua

Cara-caranye :
  • Panaskan minyak. Tumis bahan bertanda * hingga garing. Masukkan bahan bertanda ** dan goreng hingga naik bau.
  • Masukkan rempah kari, kacau dan biar hingga terbit minyak.
  • Masukkan air asam, garam dan serbuk perasa.
  • Tambahkan air dan bila mendidih, masukkan ikan. Bila ikan hampir masak, masukkan santan dan kecilkan api sedikit.
  • Bila hampir mendidih, masukkan kobis dan lada hijau, kecilkan api dan biar hingga terbit minyak. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...