Monday, January 24, 2011

SIPUT MASAK LEMAK SAYUR KELADI

Salam sume,

Selamat mula bekerja di awal hari Isnin yang mulia ini. Selalu orang salahkan ari Isnin sebab datang keje tak de mood ... Monday Blues .... Sebenornyer sama jer, Senin ke, Selasa ke, Rabu ke, Khamis ke, Jemaat ke, Sabtu ke, Ahad ke .... yang penting diri sendiri tu ... kena rajin2 selalu. 

Cewah! Macam baguslah pulak ari ni bersyarah sakan .... Saje jer .... nak hidupkan mood kerja yang ceria awal2 pagi ni ..... Minggu ini akak target minggu yang sibuk sket, maklumler ... minggu ni minggu akhir nak menilai SKT staf akak .... kang beri markah sket muncung lak! Time suruh buat keje main2, nanti tuduh pegawai kedekut markah, tu biase lerrr ..... kalau jadi pegawai beri markah, tak senang nak puaskan hati semua orang! hati sendiri, sendiri kena jaga, boss pun kadang tak kesah .....

Ari Sabtu ari tu, bebudak sekolah, sekolah ganti pasal nak cuti Tahun Baru Cina nanti! Jadik, akak n pakwe akak ambik peluang pegi Pasar Tani kat Stadium Larkin .... MasayaAllah .... punye ler susah nak carik parking! Sabao tu sabo gak, tapi menyirap gak darah bila manusia ni tak reti nak bertimbang rasa. Kalau dah shopping kat pasar tani tu, takat nak tunggu yang lain naik kerete, apasalah ler ngko keluar dari parking, kasi orang lain yang tengah tercari2 parking ni masuk, ngko pun namanye dah nak balik! Ni tak, duduk bertapa dalam kete macam tak de perasaan langsung, ni yang buat akak geram ni ..... sikap tolak ansur langsung tak de, bila ketuk cermin kete tanya nak keluar dari parking ke tak, selambe jer geleng2 kepala, nak aje akak jotos kepala tu ... sengallllll .................mangkuk ayun betulll ......

Dah ler ... dengo akak membebel sampai bila pun tak abis, meh sini dengor cite akak masak lauk Siput Masak Lemak Sayur Keladi lagi cuunnnnn ....

Siput n keladi ni beli kat pasar tani .... pakwe akak ngidam nak makan ..... nak masak cili padi takut bebudak tak tahan pedas, sudahnye masak lemak jer ler, sume orang bole makan .... inilah resepinye .... jeng jeng jeng .....

SIPUT MASAK LEMAK SAYUR KELADI

Bahan-bahan
  • 1 kg siput  - potong muncung bawah supaya senang nak menyedut!
  • 1 biji kelapa parut - kisar ngan air suam untuk dapatkan santan pekat, lepas tu kisar sekali lagi untuk dapatkan santan cair
  • 2 batang serai - titik*
  • 1 bungkus sayur keladi - lebih kurang RM2
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 4 sudu besar bawang merah kisar*
  • 1 sudu teh serbuk kunyit*
  • 2 sudu teh lada hitam kisar
  • Garam
  • Serbuk perasa
Cara-cara
  • Masukkan santan cair dalam periuk yang sesuai.
  • Masukkan bahan bertanda * dalam santan cair dan panaskan dengan api yang sederhana.
  • Bila hampir mendidih, masukkan siput yang telah dicuci bersih. Kacau seketika dan masukkan lada hitam.
  • Bila mendidih, masukkan santan pekat dan kecilkan api supaya santan tidak berkepala. 
  • Sentiasa kacau kuah santan, masukkan garam dan serbuk perasa. Masukkan keladi dan kacau lagi hingga mendidih.
  • Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...