Wednesday, January 12, 2011

ASAM PEDAS IKAN MERAH DENGAN BENDI DAN TOMATO

Hai, 

Kali ni ulang tayang resepi asam pedas, cuma jenis ikan aje yang berbeza ..... sori ler ... dah lama masak lauk ni, tapi baru berpeluang post N3 ari ni, lupee weiii ........


ASAM PEDAS IKAN MERAH DENGAN BENDI DAN TOMATO
Bahan-bahan :-
  • 1 ekor ikan merah - kepala ikan dibelah dua
  • 3/4 sudu besar bawang putih kisar*
  • 3-4 sudu besar bawang merah kisar*
  • Kunyit*
  • Belacan*
  • 6-8 sudu besar lada kering kisar
  • Air asam jawa
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
  • 5-6 batang sayur bendi - kerat 2
  • 1 biji tomato - belah 6
  • Air
Cara-cara:-
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan2 bertanda * yang telah disatukan dan digaul rata. Bila naik bau, masukkan lada kering kisar. Masak lagi hingga garing.
  2. Masukkan garam, serbuk perasa dan air asam. Tambahkan air, jangan terlalu pekat @ terlalu cair. Biar hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan dan biar seketika hingga ikan hampir masak.
  4. Masukkan sayur bendi dan tomato, kecilkan sedikit api, biar hingga masak dan naik minyak kuah gulai berkenaan. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...