Macam janggal jerk mula keje ari Selasa. Semalam cuti ganti, sebab ari Ahad akak keje. Oooo... Kak CT ketawakan yea saya kena keje ari Ahad!
Balik keje ari Ahad, seperti yang dijanjikan akak masak Gulai Nenas! Sesekali makan masakan rebusan ni ngam gak! Untuk tatapan Kak CT, inilah dia lauk yang daku masak hingga nak maghrib baru siap segalanye ..... mana tak nye, ada request lak suruh goreng jemput2 ikan bilis ...
Nampak tak dalam gambo tu sirip ikan yu melenting naik dari kuah? Akak masak Gulai Nenas tu ikannye seketul jer ... Nape??? Sebab sume orang kat umah akak kurengggg gemar ikan basah, dia orang lebih suke ikan goreng! So inilah hasilnye ... Kalau ada yang nak resipi Gulai Nenas dan lain-lain lauk yang ada dalam gambo tu, silalah ambil kat bawah nie ....
Gulai Nenas
Ikan - kembung atau selar kuning - berapa ekor terpulang.
6 biji cili merah*
1 sudu besar bawang putih kisar*
3 sudu besar bawang merah kisar*
1/3 bahagian nenas dari 1 biji nenas madu. Buang empulur, potong kecil*.
Belacan - lebih kurang sebesar ibu jari. Awas, jangan banyak sangat, nanti pahit!*
1 sudu teh kunyit*
1 cawan air asam jawa*
2 cawan air*
Garam
Serbuk perasa
Gula
Cara-caranye :-
Ikan Goreng
Ikan - kembung atau selar kuning. Kalau saiz ikan agak besar, kelar bahagian perut ikan supaya garing bila menggoreng.
Kunyit
Garam
Serbuk perasa
Gaul semua bahan di atas sehingga rata. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Siap!
Bayam Goreng Bilis
1 ikat sayur bayam - lebih kurang RM1.00
1 sudu kecil bawang putih kisar
2 1/2 sudu besar bawang merah kisar
Serbuk ikan bilis
Garam
Serbuk perasa
Air
Cara-caranye :-
Bagi orang bekerja macam akak ni, semuanye guna yang ringkas, macam serbuk kunyit, serbuk ikan bilis dan serbuk ayam. Tapi hasilnye yang penting, kalau pakai yang ori tapi kurengggg sedap, tak de maknanye dik .... Tauhu, takat goreng biase jer, jadik tak yah ler kasi resipinye yer, sambil tido pun boleh goreng! Sekian, selamat memasak ....
No comments:
Post a Comment