Tuesday, October 26, 2010

RESEPI RINGKAS PETANG AHAD

Salam Selasa sume,

Macam janggal jerk mula keje ari Selasa. Semalam cuti ganti, sebab ari Ahad akak keje. Oooo... Kak CT ketawakan yea saya kena keje ari Ahad!

Balik keje ari Ahad, seperti yang dijanjikan akak masak Gulai Nenas! Sesekali makan masakan rebusan ni ngam gak! Untuk tatapan Kak CT, inilah dia lauk yang daku masak hingga nak maghrib baru siap segalanye ..... mana tak nye, ada request lak suruh goreng jemput2 ikan bilis ...

Nampak tak dalam gambo tu sirip ikan yu melenting naik dari kuah? Akak masak Gulai Nenas tu ikannye seketul jer ... Nape??? Sebab sume orang kat umah akak kurengggg gemar ikan basah, dia orang lebih suke ikan goreng! So inilah hasilnye ... Kalau ada yang nak resipi Gulai Nenas dan lain-lain lauk yang ada dalam gambo tu, silalah ambil kat bawah nie ....

Gulai Nenas

Ikan - kembung atau selar kuning - berapa ekor terpulang.
6 biji cili merah*
1 sudu besar bawang putih kisar*
3 sudu besar bawang merah kisar*
1/3 bahagian nenas dari 1 biji nenas madu. Buang empulur, potong kecil*.
Belacan - lebih kurang sebesar ibu jari. Awas, jangan banyak sangat, nanti pahit!*
1 sudu teh kunyit*
1 cawan air asam jawa*
2 cawan air*
Garam
Serbuk perasa
Gula

Cara-caranye :-

  • Satukan bahan-bahan bertanda* dalam periuk yang sesuai. Jerang hingga mendidih.
  • Masukkan ikan, garam, serbuk perasa dan gula. Biarkan hingga ikan masak dan kecilkan api bila ikan hampir masak. Pastikan mesti ada rasa pedas, masam dan manis. Kalau air asam kurang, boleh tambah lagi, ikut pekat macam air asam yang dibancuh.

  • Ikan Goreng


    Ikan - kembung atau selar kuning. Kalau saiz ikan agak besar, kelar bahagian perut ikan supaya garing bila menggoreng.
    Kunyit
    Garam
    Serbuk perasa

    Gaul semua bahan di atas sehingga rata. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Siap!

    Bayam Goreng Bilis
    1 ikat sayur bayam - lebih kurang RM1.00
    1 sudu kecil bawang putih kisar
    2 1/2 sudu besar bawang merah kisar
    Serbuk ikan bilis
    Garam
    Serbuk perasa
    Air

    Cara-caranye :-

  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga harum.
  • Masukkan serbuk ikan bilis. Biarkan garing sedikit.
  • Masukkan air. Jika tawar, tambah sikit dengan garam dan serbuk perasa.
  • Masukkan sayur bayam dan goreng seketika.

  • Bagi orang bekerja macam akak ni, semuanye guna yang ringkas, macam serbuk kunyit, serbuk ikan bilis dan serbuk ayam. Tapi hasilnye yang penting, kalau pakai yang ori tapi kurengggg sedap, tak de maknanye dik .... Tauhu, takat goreng biase jer, jadik tak yah ler kasi resipinye yer, sambil tido pun boleh goreng! Sekian, selamat memasak ....


    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...