Friday, October 8, 2010

KISAH MEE, PUDDING DAN KANG MAS COTEK !!!

Salam sume,

Sekejap jer dah ari Jumaat! Esok n lusa cuti, horeyyyy ..... This weekend dah plan apa kena buat! Esok pagi kalau rajin ler .... nak try resepi muffin Mat Gebu! Ada 2 resepi, satu lagi pizza, hehhhh .... ni kalau ada extra rajin ye .... Nanti kalau dah jadik, akak snap gambo, korang boleh nengok, lepas tu korang boleh try ....

Semalam, untuk dinner akak masak Mee Bandung! Wahhh .... baru sebut jer ada yang dah meleleh air liur tu .... ooppppsss ... tutup mulut tu ..... nanti lalat masuk! Boring ler asyik makan nasi jer, so semalam dengan restu dari hubby, mee ni pun terhidang ler untuk santapan. Cuba nengok gambo nie .... amacam, mengancam tak Mee Bandung akak!

Yang ni portion jiran sebelah - dah siap letak atas dulang. Bila call akak sebelah, dia kata : patutlah berbau sedap aje dari rumah ni!
Bau jer sedap, rasa belum tau lagiiii!!!


Lepas makan mee, intai-intai kat dalam fridge tu masih ada berbaki lagi pudding milo Kak CT. Simpan lama lagi takut tak leh makan lak sebab bersusu, so agak-agak dah turun sket mee tu, akak balun pudding ni dengan si budak Iman. Iman tanya - bila Ummi buat ni? Akak jawab - aunty CT beri, yang ada hamster tu ....! Terus Iman suruh akak bela hamster! Satu keje ler pulak, rumah pun tak terkemas, ni plak nak bela hamster, takut hamster tu terkulai layu di sangkar emas!

Koret2 pudding ni yang sedap. Iman suruh akak buat plak. Bahan2 dah beli, sempat tak ehh nak buat hujung minggu ni!

Yang ni plak, air rebusan herba mas cotek! Banyak khasiatnye ... tapi ni untuk hubby akak! Dia yang rajin minum, so far darah tinggi n kencing manis dia terkawal. Senang jer nak sediakan air herba ni. Beli herba mas cotek dalam uncang, kat Pasar Tani Larkin ada jual, rebus dengan air sebanyak 2 botol besar (saiz botol Coke yang besar). Tahan seminggu, tapi bila nak minum, panaskan semula. Jangan masukkan air ni dalam fridge, nanti rasanye agak pahit. Minum pada suhu suam-suam kuku! Akak jarang minum air ni, ari tu minum, kepala pening!

Mas Idayu kalau minum air ni mesti dia tak garang sangat sampai kena pegang rotan. Kesian kat Black!

1 comment:

  1. Terliur kita tgk mee bandung....nnt bila anak2 balik igt nk masak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...