Monday, January 17, 2011

HATI DAN PEDAL AYAM GORENG JINTAN

Salam sekali lagi,

Pagi ni cite soal hati jer ke? Tak lah kebetulan jer ..... tadi terasa hati, ni plak resepi hati dan pedal ayam .... Tadi tu perasaan, yang ni plak lauk ....

Ari Sabtu lepas, akak masak lauk ni. Rasa macam dah tak tau nak masak ape, geledah esbok jumpa lak satu taperware hati and pedal ayam, jadik ... terilham ler nak goreng jintan, simple dan mudah .... yea ....kalau tak caya cuba korang nengok resepi ni ..... memang senang banget!!!!


HATI DAN PEDAL AYAM GORENG JINTAN

Bahan-bahan
  • 1/2 kg hati dan pedal ayam, bersihkan cuci dan toskan. Rebus hingga empuk, toskan.
  • 2 biji kentang - kupas kulit, potong bulat dan goreng hingga kuning, ketepikan
  • 1 biji bawang holland - potong bulat kasar2
  • 1 biji tomato - potong enam
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 4-5 sudu besar bawang merah kisar*
  • 3 sudu kecil jintan halus - dikisar halus**
  • 7 sudu kecil jintan kasar - dikisar halus**
  • 2 sudu teh lada hitam - dikisar halus
  • Air
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
  • Sedikit kunyit serbuk
Cara-cara
  • Panaskan minyak. tumis bahan bertanda * hingga wangi dan garing.
  • Masukkan bahan bertanda ** dan gaul rata, biar hingga wangi. Masukkan serbuk kunyit, gaul rata.
  • Masukkan hati dan pedal ayam, gaul rata. Tambah sedikit air.
  • Masukkan garam, serbuk perasa dan lada hitam. Gaul rata.
  • Masukkan kentang dan bawang holland. Gaul rata. Akhir sekali masukkan buah tomato dan padamkan api. Gaul rata dan boleh angkat serta hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...