Monday, January 31, 2011

KUPANG MASAK LEMAK

Salam sume,

Amacam ari ni datang ofis, rasa tak macam tinggal di oversea?Apasal akak cakap macam tu? Pasal dah 3 hari berturut2 hujan turun tak berhenti! Walau pun tak lebat, tapi sejuk sampai menggigit tulang! Nasib baik ler tak de snow kat Malaysia ni, kalau tak, dah ramai agaknye jadi air batu kat tepi jalan nu .... bahan sejuk sesangat !!! Tapi bila nengok blog rakan lain yang main snow, macam best gilerr jerrr ...... alah, kalau dah biasa, snow tu macam lopak2 air aje kut .....

OK lah, ari ni akak nak share satu resepi mudah! Mudah dimasak, tapi agak rumit nak menyediakan bahan utama. Apa lagi kalau bukan si Kupang! Dah rebus, nak kena buang cengkerang, lepas tu nak kena buang serabut janggut dia lagi ..... berejam berdiri kat dapur ngko, tapi ngidam punye pasal, ku gagahkan juge ......


KUPANG MASAK LEMAK

Bahan-bahan
  • 3 kg kupang - rebus, bersihkan dari cengkerang dan buang serabut janggut.
  • 1 biji kelapa - asingkan santan cair dan sanatan pekat
  • 2 batang serai - titik
  • 2 sudu teh lada hitam kisar
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 3 sudu besar bawang merah kisar*
  • 2 biji kentang - potong lapan
  • Serbuk kunyit
  • Sedikit belacan
  • garam
  • Serbuk perasa
Cara-cara
  • Masukkan sanata cair ke dalam periuk yang sesuai.
  • Masukkan serai, selacan, bahan bertanda *, serbuk kunyit dan kentang, panaskan atas api sederhana hingga kentang agak empuk. Kacau sekali-sekala untuk elakkan sanatan berkepala.
  • Bila hampir empuk, masukkan lada hitam. Kacau rata.
  • Masukkan kupang dan santan pekat. Kacau dan bila telah cukup mendidih, masukkan garam dan serbuk perasa, kemudian padamkan api dan hidangkan.

1 comment:

  1. sedapnye kupang... lama x mkn... kat sini susa nk dpt...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...