Monday, January 24, 2011

NASI GORENG SEAFOOD

Salam tengahari sume,

Amacam ..... Monday Blues dah hilang lummmm ?????? Kalau masih tak hilang lagi, memang sah ler korang malas datang keje ari Senin .... Akak ari ni penuh bersemangat datang keje, tak tau lah nape ..... tapi ari ni macam tak malas jer ...... Cewahhhh .... time dia rajin, asyik cite jer, cuba time dia malas, satu bende tak leh nak kata .... bluuurrrr !!!!!!!!!!!!!!

Ok, tengahari ni nak share resepi yang akak masak ari Sabtu lepas untuk lunch. Tadi akak dah post N3 lauk siput kan? Tu lauk makan malam, yang ni untuk makan siang, pasal dah tak de idea apa nak ditelan untuk lunch time, jadiknye .... nasi goreng ler, apalagi .... Moh nengok resepi ni, kalau masuk tekak korang, boleh try masak malam ni, tak yah susah2 cari bahan, apa yang ada dalam fridge jerr pun boleh, yang penting sodap, banyak aksesori pun kalau rasa tak datang sedapnye, hampehhhhh ......


NASI GORENG SEAFOOD

Bahan-bahan
  • 1 1/2 pot beras - dimasak menjadi nasi, jangan lembik, nanti nasi goreng tak cun!
  • 1 mangkuk kecik udang - buang kepala dan sebahagian kulit badan*
  • 2 batang crab stick - potong nipis*
  • 6 biji crab ball - potong nipis*
  • 6 biji squid ball - potong nipis*
  • 1 batang fish cake - potong nipis*
  • Sawi - potong lebih kurang 1 cm
  • 2 sudu besar oyster sauce
  • 10 biji cili padi - tumbuk kasar2
  • 2 batang lada hijau - tumbuk kasar2
  • 1 biji bawang holland - mayang kasar2**
  • 1 sudu besar bawang putih kisar**
  • 4 sudu besar bawang merah kisar**
  • 2 biji telur
  • Minyak
  • Garam
  • Serbuk perasa
Cara-cara
  • Panaskan minyak. Tumis bahan bertanda ** dan lada hijau serta cili padi hingga garing.
  • Masukkan bahan bertanda * dan kacau hingga rata, biar seketika.
  • Masukkan sos oyster, garam, serbuk perasa dan gaul rata.
  • Masukkan telur, biar telur mengeras sikit, kacau rata dan masukkan sawi. Gaul rata.
  • Masukkan nasi dan gaul rata. Angkat dan hidangkan dengan tabuaran daun sup dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...