Monday, December 13, 2010

LALA MASAK SAMBAL SERAI

Hai hai hai,

Ari ni tak de keje lain, post N3 jer ler .... tengah tak de mood nak update desk work!

Dah lama tak masak lala, ari Sabtu lepas balik dari Muor, akak masak lala yang kini mencecah harga RM 14 /kg. Teringin punye pasal, beli jugak ler, tapi bebudak tak berapa suka, Iman sorang jer yang suke! Hah bagus, lebih sket portion untuk ummi n abah dia ..... lebihan kuah sambal lala ni jangan dibuang, buat pencicah jemput2 ikan bilis sedop woo ...


LALA MASAK SAMBAL SERAI

Bahan-bahan :-
  • 1 kg lala - cuci bersih dan toskan
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 6 sudu besar bawang merah kisar*
  • Belacan*
  • Serbuk kunyit*
  • 8 sudu besar lada kering kisar
  • 2 batang serai - titik
  • Air asam jawa
  • Gula
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Air
  • Minyak
  • Daun bawang - potong 1 inci
  • 2 biji telur
Cara-cara :-
  • Panaskan minyak.
  • Tumiskan bahan bertanda * yang telah disatukan sebelum ditumis beserta serai. Goreng hingga garing.
  • Masukkan lada kering kisar, goreng lagi hingga garing. Masukkan air asam, gula, garam dan serbuk perasa. Jika pekat tamabh air sedikit.
  • Masukkan lala dan tutup kuali dengan penutup kuali. Jika tak tutup, lala tak akan merekah.
  • Masukkan telur dan tutup kembali kuali dengan penutup kuali. Biar seketika, kacau lala dan kecilkan api. Biar seketika, angkat dan hidangkan. Tabur dengan daun bawang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...