Monday, December 20, 2010

PIZZA SOSEJ AYAM VS PIZZA SARDIN

 

Salam rindu di angin lalu,

Ye ke ada angin? Ofis ber air-cond ni ada angin tiup ke? Nak berdrama pun bior le logik sket!!! Angin dalam badan ni ada ler .....

Semalam akak malas nak masak lauk, jadiknye sekadar masak pizza, itu pun ada kesah disebalik kenapa buat pizza ni ... tunggu N3 berikutnye yeaaa ....

OK, resepi pizza ni akak dapat dari blog Mat Gebu. Doh tu akak copy n paste aje dari blog dia, tapi hiasan kat atas pizza tu dah diderhakakan ikut selera tekak akak ni .... Akak buat 2 jenis, satu Sosej Ayam dan satu lagi Sardine, bahana terlupa nak mengurangkan kandungan adunan, maka kenyang tahap dinosor ler semalam makan pizza ni ... 

 Pizza Sosej Ayam

 Keju tuu yang tak le tahan, meleleh keju cair, meleleh gak ler air liur ni ....

 Yang nie Pizza Sardin 

 Baik punye meleleh keju ni ...

Ini lah yang telah siap dibakar, hanya menunggu untuk dilangsaikan dari pinggan ....

PIZZA 
Sumber - Mat Gebu

BAHAN DOH :-)
  • 500 g tepung roti
  • 250 ml air suam
  • 10 g yis segera
  • 1 camca besar gula halus
  • 1 camca teh garam halus
  • 4 camca besar mentega
  • 1 camca teh bread softerner
  • 1 camca teh bread improver

UNTUK DOH :-  
  • Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda.  
KAEDAH LAIN :-  
  • Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
Bahan-bahan hiasan atas pizza :-

Bahan A
  • 5 batang sosej ayam - potong serong sederhana tebal
  • 1 labu bawang holland - potong dadu
  • 5 biji cendawang butang - potong sederhana tebal
  • Tomato - potong bulat sederhana tebal 
  • Nenas kiub - optional
  • Capsicum merah, hijau & kuning - optional
  • Sos tomato
  • Mayonis
  • Black pepper sauce
  • Keju mozarella
  • Mentega 
Bahan B

  • 1 tin kecil sardin - buang tulang dan sos sardin, hancurkan isi sardin
  • 1 labu bawang besar - potong bulat sederhana tebal
  • 5 biji cendawan butang - hiris sederhana tebal
  • Sos tomato
  • Mayonis
  • Black pepper sauce
  • Keju mozarella
  • Mentega
UNTUK PIZZA :-  

Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...