Salam,
Hai dah lama tak bersiaran. Almaklumlah ... hujung tahun ni, cuti2 Malaysia ler apa lagi .... Actually ari Khamis lepas dah start cuti. Balik kampung, sekali lepas tu gi Family Day kat PD, haaa ... nanti akak story eehhh .... best tau. Kenape best? Mestilah ada kesahnye .... tunggu ....
Tapi sebelum tu akak nak share resepi kat bawah nie .... akak dapat kat blog Hana's Family yang nun jauh kat timur sana, tengah main snow ..... Sedap tau kuih ni, cuma agak manis sket, nak buat pun senang jer ......cuba tau, jangan tak coba ......
CHURROS
Sumber : Hana's Family
Bahan-bahan
- 1 cawan air
- 1 sudu makan gula
- 11/2 cawan tepung gandum - hana buh 11/4 je
- 1 biji telur - size L
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu makan butter
- For dusting - Gula+cinnamon powder atau hot chocolate.
Cara-cara
- Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2. Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati. Bleh rujuk cara2 wat Cream Puff. Cara2 yer bukan bahan2. :)
- Panaskan minyak. Masukkan adunan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan lam piping bag). Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers. Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
- Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.
Close-up : Sodapp tak?
Ini set khas untuk shoting masakan tau!
Yang ni akak bentukkan bulat ala2 danish cookies @ butter cookies!
No comments:
Post a Comment