Salam Pagi Jumaat sume,
Wah ... pagi ni datang ofis rasa penuh semangat. Nak tau pasal ape? Yea ... kita orang kat ofis sekarang ni tengah mabuk nak gi London!!! Serius ni, ingat main2 ke .... tapi kena pikir ler macam mana nak kumpul duit .... Kita orang sebenonye pegi ni pun tajaan UTM di bawah Global Outreach Programme .... kalau panjang umr dan dimurahkan rezeki ... InsyaAllah, tak mustahil impian kita orang ni jadik kenyataan .... doakan ler akak n the geng sukses yea ....
Semalam, selain dari masak Ikan Kerapu Sambal Serai, akak masak gak sup, maklum ler, musim hujan ni, makan sup panas2 sedap woooo ..... Jadik, akak mask le Yong Taufu .... mengiurkan sehh ...... Sukatan beradan tu terpulang masing2, apa juga jenis ball boleh masuk asalkan bukan soccer ball, rugby ball, tennis ball dan golf ball udah lerr yea ....
YONG TAUFU
Bahan-bahan :-
- Brokoli
- Bunga kobis
- Carrot
- Fish ball
- Tahu goreng
- Pelbagai jenis bebola ikan, ketam, sotong, ayam atau daging buleh taruhh
- Kiub ikan bilis
- Garam
- Serbuk perasa
- Lada sulah
- Air
Cara-cara :-
- Didihkan air (lebih kurang 2 liter) dalam periuk. Masukkan kiub ikan bilis (terpulang, kalau kurang rasa, boleh tambah jadik 2 ketul).
- Masukkan lada sulah, sedikit garam jika tawar, dan serbuk perasa, biar mendidih.
- Masukkan carrot biar empuk sedikit.
- Masukkan bebola dan akhir sekali sayuran.
- Hidangkan dengan taburan daun sup dan bawang goreng.
- Untuk sambal Yong Taufu, akak beli yang dah siap dipasaran. Mudah diperolehi dipasar.
No comments:
Post a Comment