Salam sume,
Dua hari menyepi diri ... gi kursus ngko! Dah ujung2 tahun ni, nak habiskan bajet .... anto ler kursus bertebar sana sini ... Haa ... cite pasal kursus tu nanti, ni nak cite pasal masak2, feveret akak ....
Kali ni nak masuk N3 gulai asam pedas ... orang Johor memang faveret lauk ni, seminggu mesti ada sekali lauk ni terhidang atas meja, kalau tak, mau jadik macam raja bersiong .....
Kali ni akak guna ikan pari, tapi kalau tak suka ikan ni, boleh ganti ngan ikan merah atau ikan tenggiri. Tapi kalau guna ikan pari, mesti mau letak itu lada hitam lah, baru ada kick lah ....
ASAM PEDAS IKAN PARI
Bahan-bahan :-
- 10 ketul isi ikan pari
- 3/4 sudu besar bawang putih kisar*
- 3-4 sudu besar bawang merah kisar*
- Kunyit*
- Belacan*
- 6-8 sudu besar lada kering kisar
- Air asam jawa
- Garam
- Serbuk perasa
- Minyak
- 5-6 batang sayur bendi - kerat 2
- Air
- Panaskan minyak. Tumis bahan2 bertanda * yang telah disatukan dan digaul rata. Bila naik bau, masukkan lada kering kisar. Masak lagi hingga garing.
- Masukkan garam, serbuk perasa dan air asam. Tambahkan air, jangan terlalu pekat @ terlalu cair. Biar hingga mendidih.
- Masukkan ikan dan biar seketika hingga ikan hampir masak.
- Masukkan sayur bendi dan kecilkan sedikit api, biar hingga masak dan naik minyak kuah gulai berkenaan. Angkat dan hidangkan.
Akak tengok acar tu dah ngences bape kali gaknya...nnt nk try la...sedapnya....kalau guna ayam boleh ekkk?
ReplyDelete