Wednesday, January 12, 2011

MAKARONI BAKAR

Salam dan Selamat pagi,

Episod kali ni khas bagi menayang semula resepi yang akak dah try agak lama gak, dah 2 minggu lepas. Makaroni Bakar ni akak try buat masa besday Iman, gambar pun ada sekeping jer yang sempat di snap. Sumber resepi macam biase le, Mat Gebu. 

Masa akak buat bende ni, akak cuma ikut bahan2 jer, dari aspek sukatan akak ikut sendiri sebab nak kasi tele ngan tekak akak dan bakal tetamu yang datang, anyway, memang resepi ni sedap, tak muak pun, malah ini antara menu yang habis dulu. So cuba lah apa lagi, jangan tungguu lama2, nanti kempunan .....

MAKARONI BAKAR BERSAMA TUNA DAN CENDAWAN

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 250 gram makaroni yang belum direbus
  • 125 gram keju mozarella, hiris nipis (nak parut pun boleh)..atau guna keju pilihan anda
  • 1 tin cendawan butang, ditoskan (mat guna cap "ayam")
  • 1 tin tuna, tos kan
  • 1 biji tomato merah, cincang halus
  • 1 biji bawang holland, dadu (belasah guna bawang biasa pun boleh)
  • 3 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 camca teh lada hitam yang baru dikisar
  • 2 helai bay leaf
  • 1 camca besar sos tomato
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air
BAHAN KASTARD :-)
  • 5 biji telur
  • 50 ml susu sejat
  • 1/2 camca teh serbuk lada hitam
  • Secubit garam
  • Secubit gula

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Rebus makaroni tadi dalam air yang dimasukkan sedikit garam, hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun, sejukkan. Cendawan butang tadi dibahagi dua, satu bahagian hiris kasar dan satu bahagian lagi hiris nipis. Panaskan oven pada suhu 175C. Sediakan belas berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci, lenser dengan sedikit mentega dan alas dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi. Ketepikan.
  • Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan bay leaf hingga harum, masukkan tomato cincang dan tomato sos, kacau rata dan tuang sedikit air. Tambah lada hitam dan juga cendawan. Masak sekejap, masukkan tuna, pecah2 kan isi ikan tuna tadi dan gaul rata. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh angkat. Kelurakan bay leaf tadi dan ketepikan.
  • UNTUK MAKARONI BAKAR :- Bancuh semua bahan kastard dan pukul dengan whisk hingga sebati. Masukkan makaroni yang telah sejuk tadi dan gaul rata. Tuang 1/2 bahagian ke dalam tin yang telah disediakan tadi. Tuang pula no. 2 atasnya dan ratakan. Lapis dengan makaroni yang selebihnya. Susun cendawan yang dihiris nipis atas makaroni tadi. Kemudian susun pula keju mozarella (atau keju pilihan anda). Tekan2 sedikit dan bakar 30 - 35 minit. Bila masak boleh dihidangkan.Pada mat hidangkan masa panas lagi sedap ....Selamat mencuba!!..
CATATAN MAT GEBU :- Satu nak pesan, resipi ni perlu penggunaan garam yang agak sedikit, apa2 pun ikut citarasa masing, yang penting anda rasa dulu, jangan main lambak saja. Lagi satu penggunaan keju lain selain mozarella juga akan memberi kesan pada rasa masin..itu saja..salam sayang dari DTS - Mat Gebu..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...