Wednesday, January 12, 2011

KURMA AYAM


Salam sejahtera,

Hari ni mood bagus, cuaca pun bagus, jadik ari ni akak rajin nak post N3. Kalau time malas tu, satu pun tak le pakai, malassssss memanjang. Agaknye azam tahun baru la ni kut, nak rajinnnnnn .... selalu ...... Yea lah tuuuu .... kita tengokkan aje sampai bila .....

Keyyyy .... ni nak share resepi masak kurma ayam. Kalau kurma ni akak prefer ayam berbanding daging, sebab, satu - cepat dimasak, kedua - skrg ni nak kena kurengggkan makan daging, hanya menu tertentu aje yang akan guna daging. Ok, kita tengok resepi ni .....


KURMA AYAM
  • 1/2 ayam muda
  • 2 biji kentang - potong lapan
  • 1 biji tomato - potong enam
  • 1 batang lobak merah - potong lebih kurang 1 inci, belah 4
  • 1-2 btg kayu manis**
  • 2 kuntum bunga lawang**
  • 5 biji buah pelaga**
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 4 sudu besar bawang besar kisar*
  • 1/2 sudu besar halia kisar*
  • 1 labu bawang besar - potong lapan**
  • 3-4 sudu besar rempah kurma Faiza - gaul dengan sedikit air untuk dijadikan pes
  • 1-2 sudu kecil lada sulah*
  • 3 batang lada hijau kisar*
  • Santan
  • Air
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
Cara-caranya :
  • Panaskan minyak. Tumiskan bahan bertanda **. Kemudian masukkan bahan bertanda * dan goreng hingga wangi dan garing. Masukkan rempah kurma dan lada sulah, dan gaul rata.
  • Masukk kentang dan 2 cawan air, biar mendidih seketika. 
  • Masukkan ayam. Biar seketika. Apabila hampir empuk, masukkan lobak merah.
  • Masukkan santan dan kecilkan api sedikit. Bila dah mengelegak, masukkan garam dan serbuk perasa. Masukkan tomato dan padamkan api, hidangkan. Kalau nak tabur daun ketumbar pun ok. Ada orang masukkan juga daun limau purut masa menumis tadi, terpulang, ikut suka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...