Friday, January 28, 2011

KEK COKLAT DERHAKA !


Salam pagi Jumaat sume,

Dah beberapa hari tak upload N3. Banyak keje sket ler sejak akhir2 ni, tak menang tangan dibuatnye. Sempat rewang2 jer kat blog blogger lain, nak upload N3 dalam keadaan tergesa2 macam tak best jer. Jadiknye, terbengkalai ler aktiviti mengomel kat sini ....

Tapi pagi ni cuba jugak nak upload N3. Susah payah snap gambo tapi tak buat story, rugi weiiii ....
Ok, ni nak cite sket pasal kek coklat! Actually resepi kek ni dari Mat Gebu asalnye --- Chocolate Peppermint Cake. Tapi ari tu akak buat kek Mat Gebu tu, anak akak tak berapa suka rasa pudina, sudahnye terkulat2 le akak nak ngabiskan nye .... So, kali ni akak tukar sket, akak jadikan semuanye kek coklat. Sori ler Mat, akak derhakakan sket aje .... jangan marah eehhh .... cuma derhakakan sukatan pes coklat tu aje, yang lain masih ikut cara Mat! Kalau nak tengok resepi asal yang Mat punye, boleh klik kat sini ..... Sumber asal : Mat Gebu



CHOCOLATE CAKE

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 150 gram mentega
  • 140 gram tepung naik sendiri (self raising flour)*
  • 1 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan diayak)
  • 3 biji telur gred "A" (ambil 3 kuning dan 2 putih sahaja)
  • 120 gram gula halus
  • 1/2 camca besar ovallate
  • 15 gram gliserin + 10 gram air (boleh ganti dengan 25 ml susu segar)
  • 2 camca besar serbuk koko*
  • 2 camca teh coklat emulco*
  • 1 camca teh esen vanilla*
  • 6 camca besar air panas*(*disatukan dan kacau hingga menjadi pes)
CARA MEMBUATNYA :-)
  • Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  • Putar mentega hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Ketepikan.
  • Dalam mangkuk pemutar yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar rata, masukkan telur dan putar hingga kembang dan pekat, guna kelajuan tinggi. Perlahan kan kelajuan, masukkan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar sebati, tambah gliserin + air tadi. Putar rata. Masukkan pes coklat dan putar rata.
  • Tuang adunan ke dalam loyang yang dilenserkan dengan mentega dan di alas dengan kertas yang dilenserkan dengan mentega juga. Bakar 50 - 1 jam, bergantung pada oven masing. Sejukkan kek atas jaringan sebelum dihidangkan...
Chocolate Ganache - sumber dari blogger hanamemories
  • 1 cawan susu pekat
  • 50 gm serbuk koko
  • 60 gm mentega
Cara-caranya :
  • Satukan ke semua bahan dalam periuk untuk proses double-boil. Kacau rata dan tuangkan atas kek dan rata sewaktu masih panas supaya permukaan kek kelihatan licin dan cantik.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...