Wednesday, August 3, 2011

SAMBAL SERAI KETAM BERSAMA TELUR


Salam Ramadhan kepada sume,

Hai! Hari ni dah masuk hari ketiga umat Islam berpuasa, alhamdullillah ....... semoga puasa kita diberkati Allah hendaknya. 4 hari melepak kat umah, tak menang tangan akak dibuatnye .... tak sangka ada lagi order kuih masuk sebagai pembuka tirai ramadan kali ni ... syukur .... nanti akak story yea ......

Puasa hari pertama berbuka apa ye korang? Akak buka puasa kat umah mak, pasal adik akak dari KL balik JB ngan hubby dia. So, akak buat pizza simple je .... tu pun akak dah pernah masukkan N3nye dulu ... korang boleh browse dari blog akak ni.

Ok ler .... ni nak share resepi masak ketam lak .... dah lama tak masak ketam, maklum ler .... ketam mahal, ni pun my darling beli dalam 4 ekor jer ... tu pun dah hampir RM 25, sekali hadap aje ngko ..... tak leh nak repeat!!!


Yang paling puas makan si budak Iman ler, habis jer mintak, habis jer mintak ... nak lagi, nak ketam! Kita orang makan sipi-sipi aje ...... tapi puas ler .... kalu kat restoran ni, mau cecah RM 100 ..... 

OK, kalau ada stok ketam dalam esbok tu .... apakata try masak macam ni, sedapppp .........

SAMBAL SERAI KETAM BERSAMA TELUR
  • 1 kg ketam bunga - kalau saiz besar lagi sedap
  • 2 batang serai - titik
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 4 sudu besar bawang merah kisar
  • 8-10 sudu besar lada kering kisar
  • 2 biji telur
  • Sedikit belacan
  • 1 sudu teh kunyit serbuk
  • Air asam
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara :
  • Cuci bersih ketam dan potong dua supaya mudah dikacau dalam kuali.
  • Panaskan minyak. Tumis serai dan bahan kisar hingga wangi. Belacan dan kunyit boleh dikisar bersama bawang serta lada.
  • Bila dah garing, masukkan air asam, garam, serbuk perasa dan gula. Mesti ada rasa pedas, masam dan manis.
  • Masukkan ketam dan tutup sebentar.
  • Masukkan telur yang telah dipukul dan tutup kuali seketika. Bila telur hampir mengeras, kacau rata dan biarkan kuah pekat sikit. Bila siap, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...