Tuesday, October 26, 2010

SAMBAL SOTONG KURITA


Salam dan hai sume rakan2 blogger,

Cewah, macam ler ramai no blogger yang baca blog akak ni, perasan sehhh ...

Dah makan sume? Ari ni plan nak masak apa? Akak ni sebenonye nak goreng mee dari minggu lepas lagi, tapi tetiba ari Sabtu ari tu mak lak dah goreng, nak repeat makan mee ni kena ambik masa sket....

Ok le, kali ni nak share masak Sambal Sotong Kurita .... Hah? Ngko orang tak caya guna sotong kurita? Sebab kat Malaysia ni susah nak jumpa kecuali ler kalau duduk kat Jepun tu, dia orang makan mentah2 jer, tak yah susah nak disambalkan .... jadi akak guna jer sotong biasa yang saiznye besar sket!

Meh nengok resepi ni .... tapikan dulu2 pun akak tak pandai makan sambal sotong selain dari sotong kembang yang warna cokelet tu, sejak dah kahwin ni, baru ler reti ....

Sambal Sotong K*****

1 kg sotong - saiz besar @ sederhana
10-12 sudu besar lada giling @ lada boh
1 sudu besar bawang putih kisar*
3-4 sudu besar bawang merah kisar*
Belacan - 1 inci atau sebesar ibu jari*
1 sudu teh kunyit*
1 labu bawang holland (kuning) potong bulat kasar2
1 cawan air asam jawa
Garam
Serbuk perasa
Gula
Minyak

Cara-caranye :
  • Satukan bahan-bahan bertanda * dalam satu bekas. Pastikan belacan betul2 hancur dan rata dengan bahan2 lain. Ketepikan.
  • Panaskan kuali dengan minyak, anggaran 4-5 sudu besar.
  • Tumiskan bahan2 yang telah disatukan tadi hingga naik bau dan garing. Masukkan lada giling dan masak lagi hingga pecah minyak dan warna lada kelihatan tua.
  • Masukkan air asam, garam, serbuk perasa dan gula. Mesti ada rasa pedas, masam dan manis sikit. Biarkan pekat sikit kuah yang ditumis tadi.
  • Masukkan sotong gaul rata. Masukkan hirisan bawang holland dan biar seketika. Jangan masak terlalu lama sebab sotong akan menghasilkan air dan sambal akan jadi terlalu cair.
Amacam ... senangkan. Yang dalam gambo tu akak memang lebihkan kuah sambalnye, sebab masing2 akan cari kuah nak basahkan nasi, tak pandai makan nasi kering! Cubalah masak untuk petang ni, lagi pulak sekarang ni asyik hujan petang membawa ke malam, pasti sedap kalau dimakan dengan nasi panas. Kalau suka boleh tambah petai gak ....


2 comments:

  1. Saya pon hr ni masak sambal ni tp xsedap la, ahahah. Kurang bwg le, pulak lupa letak garam lagi. Hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...