Thursday, June 2, 2011

GARLIC BREAD DAN SUP AYAM

Salam sume,

Haa .... musim2 hujan petang bawak ke malam ni, makan makanan yang panas2 memang cun! Sup salah satu yang menjadi hidangan yang sangat favourite kami sekeluarga ..... Jadikkkk akak pun dah kering idea apa nak dimasak! Sudahnye ternampak garlic spread yang dah lama tersadai dalam fridge!
Hemmmmmm apa lagi, mengesup ler kita!

Akak sapukan sapuan garlic ke atas roti gardenia, lepas tu bakar ... kejap jer siap!


Cuma akak nak share resepi sup ayam ni ajer, roti bawang putih tu sambil tido pun korang boleh buat kan?
Wokehhh ... jom tengok resepi senang ni .... jom!

SUP AYAM
  • 6 ketul isi ayam dipotong sederhana kecil
  • 3 sudu besar rempah kurma
  • 1 1/2 sudu besar rempah sup
  • 1-2 batang kayu manis*
  • 1 kuntum bunga lawang*
  • 1 sudu besar bawang putih kisar**
  • 3 sudu besar bawang merah kisar**
  • 1 labu bawang besar potong 6**
  • 1 batang carrot - potong baji 
  • 3 biji kentang - potong 8
  • 6 batang cili padi - belah 2
  • Halia - ketuk
  • Air
  • Minyak
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Daun sup dan daun bawang
  • Bawang goreng 
Cara-cara
  • Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * hingga wangi.
  • Masukkan bahan bertanda **, cili padi dan halia, tumis hingga naik bau.
  • Masukkan remaph kurma dan remapah sup yang telah dibancuh dengan sedikit air, dan biar hingga naik bau rempah.
  • Masukkan kentang dan biar seketika.
  • Masukkan ayam dan biar hingga mendidih, dan kemudia masukkan carrot.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa.
  • Bila dah empuk, angkat dan hidangkan dengan taburan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
  • Boleh juga dimakan dengan cili padi kicap untuk rasa pedas yang lebih umpphh!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...