Thursday, June 2, 2011

TRIFFLE CUSTARD


Hai n salam sayang sume,

Dah lama sangat rasanya tak berborak kat blog ni ..... busy banyak le sejak akhir2 ni ..... macam tak menyempat jer ..... ada jerrr bende nak kena settle! Tapi masak2 masih macam biasa, tak sempat pun disempat2kan jugak!!!!

Maklum ler.... kalau lapo, macam harimau mengaum semua orang .... tu yang digagahkan juga memasak tu ... OK lah, tak nak meraban lebih2, just nak share satu resepi yang akak baru jumpa dari blogger Azlita Aziz. Fuhhhh .... terpesona bila masuk rumah Ita ...... gaya persembahan yang cukup hebat! resepi pun tak kurang hebatnye ..... jadi inilah resepi pertama dari rumah Ita yang akak try, not bad, rata2 semua kata sedap ..... So kalau nak rasa, cubalah .... tak rugi pun, cayalah cakap akak!!!! 

TRIFFLE CUSTARD 
SUMBER – AZLITA AZIZ @MASAM MANIS

Resepi ni ita dpt dari kakak ipar ita yg mmg pakar memasak... Sedap sangat Tiffle custard ni.. TQ kak yati sebab kongsi resepi yg mudah dan sedap ni..
MyKitchen's Receipe
  • 1 buku kek coklat - dipotong2
  • 1 tin susu cair
  • 1 cwn tpg custard
  • 1 tin buah2an campuran
  • gula ikut rasa
  • 1 kotak jelly nona
  • 1 tin air - ikut sukatan tin susu
CARA-CARA
  • Susun kek coklat dlm bekas kaca lut sinar.
  • Buah campuran di toskan airnyer.
  • Air buah campuran tadi disiram atas kek.
  • masak susu dgn air dan gula.
  • bancuh tpg custard dgn air. Bila susu sudah didih tuangkan kastard sedikit-demi sedikit hingga pekat tp lembut. Tuangkan kastard atas kek coklat td.
  • Taburkan buah dlm tin dan biarkan sejuk.
  • masak jelly ikut sukatan pada kotak. Tuang atas adunan kastard tadi. Biarkan sejuk dan masukkan dlm peti ice.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...