Monday, June 6, 2011

ROTI GORENG


Salam sume & selamat pagi,

Hari ni hujan pagi, biasa lah kalau dah hujan time pergi kerja, jawapannye sampai ofis lewat sket dari biasa, tapi tak ler lebih dari jam delapan pagi ........

Hujung minggu yang baru berlalu, akak sibuk ngan kenduri kahwin dan buat karipap! Sejak dah pandai kelim karipap ni, rajin plak nak mengelim, ada jer inti perisa baru yang akak buat. Tapi tu nanti cerita. Kali ni nak cite pasal Roti Goreng,

Roti ni senang sangat nak buatnye. Akak tengok masa musim puasa yang lepas kat TV. Air tangan Chef Ismail yang ada restoran Rebung tu lerr ..... Roti kat umah dah nak expired, jadi daripada terjun ke tong sampah, baik buat makan kan? Perut kenyang, hati pun senang!

Dah, kurangkan bebel, jom nengok respi mudah, sedap dimakan waktu panas2 ngan minuman panas pilihan masing2, especially masa musim hujan sekarang ni ......

ROTI GORENG
Sumber : Chef Ismail 
  • Roti Gardenia - ikut suka berap banyak korang nak buat
  • Inti - ini pun ikut suka inti apa korang nak guna
  • Bancuhan tepung gandum dengan sedikit air untuk dijadikan pelekat
  • Minyak - gorengan terendam
Cara-cara
  • Ambil sekeping roti, buang bahagian tepi. Leperkan roti menggunakan roller hingga tipis.
  • Sapu keliling roti dengan pelekat.
  • Ambil satu sudu inti.
  • Lipat roti sama ada untuk hasilkan bentuk segitiga atau empat segi tepat.
  • Tekan keliling roti dengan garfu.
  • Panaskan minyak, masukkan roti yang telah siap tadi dan goreng hingga kekuningan. Pastikan minyak betul2 panas, atau roti akan kelihatan seperti diserap minyak.
  • Angkat dan toskan, sedia untu dimakan.
Untuk inti , kalau nak mudah, hancurkan sardin bersama hirisan lada dan bawang mayang pun boleh. Tapi akak buat inti kentang bersama sosej ayam.

INTI
  • 6 biji kentang - potong dadu
  • 4 batang sosej - belah memanjang dan hiris nipis2.
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Lada hitam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sedikit halia kisar*
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 3 sudu besar merah kisar*
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
Cara-cara
  • Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * hingga wangi dan garing. Masukkan bawang besar, hirisan sosej dan sos tiram, biar seketika.
  • Masukkan kentang dan secawan air. Gaul rata dan biar seketika.
  • Masukkan garam, serbuk perasa dan lada hitam.
  • Bila kentang hampir empuk, masukkan daun sup dan daun bawang. Kacaua rata, dan angkat serta sejukkan sebelum dijadikan inti untuk elakkan daripada mudah basi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...