Thursday, August 4, 2011

SOTONG ORIENTAL


Salam sume ....

Yuu huu ...... alamak, puasa-puasa ni macam tak betul sikit kepala ni ..... Hishhhh doa yang baik-baik jer ..... Semalam hujan lebat, terasa nyaman sket cuaca, kalau tak panas berdenting!!! Malam nak tido pun rasa tak selesa ...... Dalam cuaca yang panas sekarang ni, air-cond kat umah lak buat hal, sajer ler tu ..... nak kasi poket rabak, musim nak raya ni macam-macam nak di beli, dia pulak buat hal!!! Bengang betuiiii .......


Tapi kalau cite pasal masak-masak ni, hati cool jer ...... kalau masak orang makan dengan seleranya, sedap aje hati ni, kalau orang tak makan, mula ler nak naik angin ..... nak makan yang sedap-sedap jer .......



Ok ler, bulan puasa ni nak banyak bersabo, bulan tak puasa pun sama, jangan asyik nak naik angin jer ...... nanti sakit lain lak datang! Penyakit ni kalau nak datang cepat jer, nak sempuh macam siput ......
Jom tengok resepi dari Mat Gebu ni pulak! Ini kali kedua akak masak lauk ni, memang sedap, ada rasa pedas, masam dan manis sket. Tapi kalau guna sos nampla tu kena hati-hati, pasal sos tu masin, jadik kena control penggunaan garam, atau mungkin tak perlu langsung masukkan garam. Cuma kali ni, akak tambah sket kiub nenas dan daun liamu purut, kasi wangi dan harum bau lauk ni .... cubalah sedap, rugi korang kalau tak cuba ....... yang kenyang pun korang gak ........ 


SOTONG ORIENTAL 

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram sotong
1 tangkai daun kari
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji green capsicum, dipotong
1/2 biji red capsicum, dipotong
5-6 biji cili padi, diketuk (optional)
Gula dan garam secukup rasa
Daun limau purut - yang ni akak tambah sendiri
Kiub nenas - yang ni akak tambah sendiri

BAHAN SOS :-)
2 camca besar pes tomyam (mat guna jenama "LIFE")
2 camca teh serbuk kari ikan
1 1/2 camca besar sos tiram
2 camca teh sos ikan (nampla)
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sotong, dipotong, cuci bersih dan celur sekejap, angkat dan toskan. Bahan2 sos, disatukan dan kacau menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan layu.
  2. Masukkan bahan sos tadi dan kacau, tumis selama 3 minit dengan api perlahan. Masukkan sotong bersama red dan green capsicum serta cili padi. Kacau rata. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap hingga sayur masak.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...


1 comment:

  1. sya pon pernah try gak resepi ni..amik dari blog k.ummie...home sweet home...
    mmg sedap..mcm2 rasa ade...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...