Salam sume,
Hai .... hari ni hujan pagi u, nasib baik tak lebat sangat, kalau tak mau datang lambat ke ofis pagi ni. Time keje je selalu hujan pagi, time cuti jarang sangat kan ...... kalau tak boleh extra rehat!
Tak pe le .... yang penting dapat rehat hujung minggu ngan family, ye tak? Kalau asyik keje je pun boring gak! Kecuali ler orang yang berumah tangga kat ofis, suke je bila pandang muka pejabat tu .... for me, sori ye, keje tetap keje, family tetap family, kalau tak nanti datang penyakit stress ...... sudahnye hypertension!!!!
Ok ler, asyik bebel jer ..... nak share respi kek dari Mat Gebu, yang keknye pun sentiasa gebu aje, tak pernah tak gebu ...... Kek ni sedap, lebabp2 sikit teksturnye ......yang akak buat semalam dalam 2 versi, 1 dalam loyang (macam dalam gambo kat atas nu), satu lagi akak try buat ala2 cupcake, nak melapis tak cukup loyang, so tukar kepada cup pulak .... hasilnye tidak mengecewakan akak. Iman pun cakap sedap. Makanye jadik le macam ni rupenye ......
Tak lama lagi boleh buat bisnes nihhhh ....
Nampak cantik tak? Akak suka nengok corak kek ni dalam bentuk cupcake!
KEK MARBLE TRIO
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air*(*disatukan)
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air*(*disatukan)
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence
CARA MEMBUATNYA :-)
- Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
- Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
- Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
- Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment