Salam sume & selamat tengahari,
Makan apa lunch ari ni? Hah? Tak makan? Diet? Janganlah seksa diri, kalau pun diet, makan tetap makan, tapi janganlah sampai membumbung tinggi menggunung makanan tu. Takat makan yang ringan2 macam roti tu pun ok gak.
Kali ni nak share resepi mudah. Tapi jangan salah fahm lak, akak cuma masak inti aje, roti pita tu akak beli yang ready made kat Giant Tampoi. Tulah, kalau ye pun malas, kena kreatif, biar kenyang tapi tak menyusahkan diri kita sendiri .....
Senang jer nak buat inti ni. Kalau susah sangat boleh ikut resepi scramble egg and sausage yang akak post kelmarin kat sini. Tapi kalau rajin bolehlah buat inti dari daging cincang atau guna telur + sosej gak, tapi diubah suai sket ..... jom cuba .....
ROTI PITA
Bahan-bahan
- 4 keping roti pita - belah dua
- Salad
- Timun - hiris nipis
- 2 biji tomato - potong lapan
- 3 biji telur
- 3 batang sosej
- 1 biji bawang holland - potong dadu
- 1 sudu besar sos tiram
- Lada sulah
- Garam
- Serbuk perasa
- Sos cili - 1 sudu besar
- Minyak
Cara-cara
- Panaskan minyak, goreng sosej hingga kembang dan agak garing.
- Masukkan bawang holland dan goreng hingga agak layu.
- Masukkan bancuhan telur bersama garam, lada sulah, sos tiram dan serbuk perasa.
- Kalau rata. Masukkan sos cili, gaul rata.
- Masukkan tomato, padamkan apai dan gaul rata. Angkat dan ketepikan.
- Ambil sebahagian roti pita, masukkan salad dan timun dalam kocek roti pita dan diikuti dengan inti yang dimasak tadi. Sedia untuk dihidang.
Makan separuh roti ni pun dah kenyang tahap gaban!!!
No comments:
Post a Comment