Wednesday, April 20, 2011

UDANG LEMAK NENAS

Salam semua,

Hari ni agak sibuk ler, tak sempat nak upload N3 awal pagi tadi. Dah mula terasa dah kesibukkan kerja sekarang ni. Nak mengulor pun tak sempat ......

Ok, tak leh nak mereban panjang2, just nak share resepi lauk udang lemak nenas ni. Kononnya nak masak udang jintan, jintan lak dah abis, jadik masak ler apa yang ada jer .....


 UDANG LEMAK NENAS
  • 1 kg udang - potong ekor dan muncung
  • 1 biji kelapa - perahkan santan pekat dan cair
  • 10 batang cili padi - kisar halus*
  • 1 batang cili merah - kisar halus*
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 3 sudu besar bawang merah kisar*
  • 2 batang serai - dititik
  • 1/2 biji nenas - buang empulur dan potong sederhana besar
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
Cara-cara

  • Masukkan 2 cawan santan cair ke dalam periuk.
  • Masukkan serai dan bahan-bahan bertanda *. Letak periuk atas api yang sederhana.
  • Bila hampir mendidih, masukkan santan pekat dan kacau, jangan sampai berkepala kuahnya.
  • Masukkan nenas, garam dan perasa.
  • Akhir sekali masukkan udang dan kacau hingga udang kemerahan dan masak.
  • Angkat dan sedia untuk dimakan.


2 comments:

  1. ari ahad lepas sya msk udang jugak cuma bezanya sya buh tempoyak n blimbing buluh..ehe

    ReplyDelete
  2. Macam mana nak minat masak ni...Tolong..Kalau jadi cam Ina kan ke best...Ita Kecik, Jengka

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...