Tuesday, May 3, 2011

KISAH KARIPAP ..... HARI INI DALAM SEJARAH

Salam sume,

Dah lama kita tak bersiaran ye! Maklumlah, sibuk sikit, nak baca blog kawan-kawan pun kadang tak sempat, sempat lalu aje, singgah pun tak sempat ......
Actually nak cite sikit pasal karipap ni! Akak sebenornye suka makan karipap, tapi memang tak pandai nak mengelim karipap. Tapi baru-baru ni, akak macam nekad aje nak bancuh doh karipap, sebab sebelum ni kalau buat pun, akak akan tekan tepi tu guna garfu .... Tapi tanpa disangka dan diduga, ari Sabtu ari tu, tetiba aje akak try kelim, langsung menjadi !!! Punye le suke ..... tengoklah hasilnye yang tak seberapa ni, tapi bangga sangat! Sekarang ni boleh ler uli doh lagi bila-bila masa yang disukai .......

Kepada yang dah memang pandai, mesti gelak besar baca cite akak ni, tapi akak tetap bangga ..... belajar sendiri, tak de orang tunjukkan .... bangga weiiii .....

 Dapatlah dalam 82 keping karipap inti kentang kari ....

 Amacam? Lulus tak?

 Ni kalau masih anak dara lagi ni, mesti bakal mak mentua kagum habisssss .....

Jemput makan!

KARIPAP
  • 500 gm tepung gandum
  • 150 gm margerin
  • 2 cawan air
  • Sedikit garam
Untuk inti, ikut citarasa masing-masing.

Cara-cara :
  • Masukkan semua bahan kecuali air. 
  • Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat. Tidak semestinye air sebanyak 2 cawan dihabiskan.
  • Apabila doh telah cantik licin, tutup dengan tuala supaya tidak kering. Biar seketika.
  • Canai dan terap dengan acuan bulat, kemudian bentukkan mengikut bentuk yang disukai, sama ada bulat atau separuh bulatan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...