Salam,
Just nak kasi segar mata tengahari ni ....
Last 2 weeks birthday pakwe I u .... tak ada hadiah untuk dia, tapi akak masak special sikit ari tu ..... haaa ..... akak masak Nasi Jagung + lauk yang beraneka ragam dan jenis ----- antaranya adalah - Ayam Masak Merah - Kurma Telur - Acar Timun - Pacer Nenas Berempah! Amacam, cun tak menu akak! Sekali sekala masak untuk yang tersayang, penat sikit pun tak pe ler ..... Ni dia resepi Nasi Jagung! Akak guna minyak masak jer, tak pakai minyak sapi pun, rasanye macam muak jer .... so pandai2 ler tukar ikut tekak sendiri ye .... Resepi lauk-pauk nasi ni akan menyusul ye .... sabar menanti ....
NASI JAGUNG
Sumber : forumresepidiana.blogspot
Bahan-bahannya
4 cawan beras basmati
3 ½ cawan air
1 cawan susu cair
2 biji bawang besar, dihiris
1 tin jagung, ditoskan airnya
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
1 senduk minyak sapi/ mentega
Garam secukup rasa
Bawang goreng, untuk hiasan
Bahan untuk dikisar
6 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara Menyediakan
1. Basuh beras dan toskan. Panaskan minyak sapi/mentega di dalam periuk.
2. Masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bawang merah yang telah dihiris. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan bawang putih dan halia yang telah dikisar dan tumis sehingga garing.
4. Masukkan air, susu cair dan garam secukup rasa. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Bila airnya hampir kering, masukkan jagung dan gaul rata. Setelah airnya kering, alihkan ke rice cooker dan biarkan nasi tanak sehingga masak.
6. Sewaktu nasi dihidang, taburkan bawang goreng atau jika anda suka gajus yang telah digoreng.
Nota: Jika anda tidak suka menggunakan minyak sapi, boleh gunakan minyak masak yang dicampurkan dengan mentega. Minyak sapi/ mentega inilah yang membuat bau nasi tersebut bangkit. Manakala susu cair yang digunakan, akan memberi rasa lemak pada nasi membuatnya sedap.
Bahan-bahannya
4 cawan beras basmati
3 ½ cawan air
1 cawan susu cair
2 biji bawang besar, dihiris
1 tin jagung, ditoskan airnya
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
1 senduk minyak sapi/ mentega
Garam secukup rasa
Bawang goreng, untuk hiasan
Bahan untuk dikisar
6 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara Menyediakan
1. Basuh beras dan toskan. Panaskan minyak sapi/mentega di dalam periuk.
2. Masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bawang merah yang telah dihiris. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan bawang putih dan halia yang telah dikisar dan tumis sehingga garing.
4. Masukkan air, susu cair dan garam secukup rasa. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Bila airnya hampir kering, masukkan jagung dan gaul rata. Setelah airnya kering, alihkan ke rice cooker dan biarkan nasi tanak sehingga masak.
6. Sewaktu nasi dihidang, taburkan bawang goreng atau jika anda suka gajus yang telah digoreng.
Nota: Jika anda tidak suka menggunakan minyak sapi, boleh gunakan minyak masak yang dicampurkan dengan mentega. Minyak sapi/ mentega inilah yang membuat bau nasi tersebut bangkit. Manakala susu cair yang digunakan, akan memberi rasa lemak pada nasi membuatnya sedap.
No comments:
Post a Comment