Thursday, May 5, 2011

APAM GULA HANGUS


Salam sume dan selamat pagi,

Hai, hari ni cuac cerah dan cantik sebelah pagi ni! Tapi petang tak tau lah pulak! Minggu ni agak busy ler, macam tak de masa jer nak merewang2!

Tapi akak curi2 masa gak, macam tak lengkap ler rutin harian kalau tak memblog ni ..... kejap pun jadik ler ... OK cakap lebih2 pun tak guna, mari tengok apa resepi yang akak dah try last weekend! Apam gula hangus, sedap, just nice aje kemanisan apam ni, orang ada kencing manis pun boleh makan ...... senang aje nak buat, cubalah  ye .... untuk hubby mu yang tersayang ...... makan apam ni tanpa kelapa pun sedap, apam abis dulu, kelapa dok tersadai .... boleh recycle untuk masak lemak @ kari petang ni ... keh  keh  keh keh ......


APAM GULA HANGUS
Sumber : Hanamemories

Bahan-bahan
  • 1 gelas gula – untuk dijadikan gula hangus
  • ½ gelas air
  • ½ gelas gula
  • 3 biji telur
  • 1 gelas santan atau susu segar
  • 2 ½ gelas tepung gandum
  • 2 sudu teh soda bikarbonat - hana buh 1sk je
  • garam sedikit dan butter dua sudu besar - yg nih hana tambah
Cara-cara
  • Panaskan kukusan.
  • Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
  • Untuk membuat gula hangus - masukkkan gula ke dalam kuali masak hingga keperangan, kemudian masukkan air. Kacau sebati, kemudian masukkan butter dan sejukkan sebentar.
  • Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.
  • Masukkan gula hangus dan campuran tepung gandum bersama soda bikarbonat.
  • Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.
  • Masukkan adunan kedalam acuan apam atau loyang yang telah dilengser dengan minyak. Kukuskan selama 10 ­ 15 minit.
  • Sejukkan dan keluarkan dari acuan atau dipotong. Sedia untuk dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...