Wednesday, May 11, 2011

NASI GORENG CINA SEMPOI

Salam sume,

Cuaca pagi ni macam mana? Panas? Memang! Sekarang ni cuaca panas macam nak mengukus rasanye! Nasib baik ler keje kat ofis berair-cond, tak ler terasa sangat! tapi bila balik umah ..... kipas on, air-cond pun on! Banyak ler bil karen bulan ni!

Ok .... resepi ari ni yang masak minggu lepas adalah ...... Nasi Goreng Cina Sempoi! Apasal sempoi? Sebab apa aje barang yang ada akak guna ...... akak padukkan nasi ni ngan sup sayur ...... alah yang pernah beri resepi sebelum ni ...... Nasi ni nampak jer putih melepak, tapi rasanye boleh tahan gak pedas, pasal akak letak cili padi sket, kalau tak pedas macam bukan nasi goreng jer ..... ok, jom nengok respi senang lagi menyelerakan ini ....... kalau korang suke boleh tambah spesis seafood macam udang, sotong, isi ketam @ crab stick dan lain-lain yang boleh dimakan!

NASI GORENG CINA SEMPOI
  • Nasi - akak masak 2 pot beras
  • Fish cake - 2 batang
  • Daging ayam cincang
  • Lada sulah
  • Cili padi - 6 batang, belah dua
  • Bawang besar - 1 biji mayang kasar2
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 1-2 sudu besar sos tiram
  • 1 genggam sayur kobis - hiris halus
  • 2 biji telur
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara
  • Panaskan minyak.
  • Tumis Bawang putih dan bawang besar mayang hingga harum. Masukkan cili padi.
  • Masukkan lada sulah (ikut suka, kalau nak pedas boleh letak lebih, tapi jgn banyak sgt, nanti pahit!).
  • Masukkan sos tiram kacau rata.
  • Masukkan fish cake, daging ayam, gaul rata dan masukkan telur, biar seketika dan kacau lagi.
  • Masukkan kobis, garam dan serbuk perasa.
  • Masukkan nasi dan gaul rata.
  • Angkat dan hidangkan bersama ulaman seperti timun dan tomato hiris. Boleh juga ditambah sambal belacan buah pauh untuk rasa yang lebih menyegat lagi .......


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...