Wednesday, June 15, 2011

PULUT DAN SAMBAL TEMPE

Hai sume,

Dah lama tak dapat berblog ni .... ni semua audit punye pasal!!! Gggrrrrrr ..................... Tak dapat akak nak santai kat ruang blog ni........

Ni pun curi2 masa rehat! Sebab dah tak leh tahan nengok blog ni tak di update ........



Ok, ringkas ajae kali ni. Nak share pengalaman pertam masak pulut. Akak tak pernah masak pulut sebelum ni, tapi kali ni akak gagahkan juga!!!

Tak sia2 mencuba, berhasil, cuma serunding kelapa tu lak buat hal! Nasib baik ada back-up ngan sambal tempe ... so marilah akak share resepi ni ....

PULUT
  • 3 cawan beras pulut, cuci bersih dan toskan seketika.
  • 3 1/2 cawan santan pekat
  • Sedikit garam
  • Serbuk perasa
Cara-cara
  • Satukan kesemua bahan dalam periuk yang sesuai. Masak hingga santan hampir kering.
  • Kecilkan api, atas periuk dengan tudung periuk dan tutup periuk dengan tudung periuk supaya wap tidak keluar.
  • Masak sehingga pulut benar lembut dan cantik.
  • Bentuk pulut mengikut suka.

SAMBAL TEMPE
  • 8 keping tempe potong sederhana tebal dan goreng hingga kuning.
  • 1 mangkuk sup ikan bilis goreng.
  • 5 biji kentang, potong sederhana besar dan goreng garing.
  • 1 sudu besar bawang putih kisar.
  • 5 sudu besar lada kering kisar.
  • Gula
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Cuka
  • Minyak

Cara-cara
  • Panaskan minyak.
  • Tumis bawang putih kisar hingga wangi, masukkan lada kering dan goreng hingga terbit minyak.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa.
  • Masukkan cuka sedikit2.
  • Masukkan gula, gaul segera.
  • Masukkan tempe, ikan bilis dan kentang, gaul rata dan angkat untuk hidangan.



1 comment:

  1. k.ina...cne nak wat sup ikan bilis goreng tu....smbal tempe akak nampak sedap & basah jer...slalunya kalau saya wat sambal tempe,jadi kering jek

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...