Salam sume,
Hai, pagi ni nak cuba masukkan N3 sebanyak yang mungkin, tapi tengok jugak ler .... internet sat lagi kekadang macam siput ..... tu yang malas tu, nak upload pun berjam2!!!
Ok .... terliur tak tengok pastri tu? Tak? Rugi weiii ..... pastri ni memang sedap! Bukan nak puji diri sendiri, tapi memang sedap, sebab, kulit pastry tu pun bukannye akak buat sendiri, akak beli yang ready made jenama Kawan! Cuma inti jer yang akak buat sendiri. Kulit pastry ni sedang elok jer, tapi kalau makan panas2, tu yang tak leh tahan kesedapannye tu ....
EGG MUSHROOM PASTRY
- Pastry kawan - ikut suka nak buat berapa keping (1 bungkus 10 keping).
Resepi inti
- 500 gm kentang - kupas dan potong dadu kecil2.
- 250 gm mixed vege
- 3 biji telur
- 1 tin cendawan butang - potong 4 dan hiris nipis2
- 1 sudu besar bawang putih kisar*
- 3 sudu besar bawang merah kisar*
- Sedikit halia kisar (1 sudu teh)
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 ketul kiub perisa ayam
- Daun sup
- Daun bawang
- Garam
- Serbuk perasa
- Lada hitam kisar
- Minyak
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * hingga wangi.
- Masukkan halia dan kiub ayam, gaul seketika.
- Masukkan kentang dan goreng hingga agak empuk.
- Masukkan mixed vege dan kacau rata.
- Masukkan sos tiram, garam gula dan serbuk perasa. Kacau rata.
- Masukkan telur, biar seketika, bila telur mengeras, kalau segera.
- Masukkan lada hitam kisar dan gaul rata.
- Akhir sekali, masukkan daun sup dan daun bawang, kacau rata, angkat, ketepikan seketika.
* Kalu kurang minyak, boleh tambah untuk kelihatan sedikit basah.
- Ambil sekeping pastry, kelar sebahagian secara menyerong atau menengak.
- Laetakkan inti pada bahagian yang tidak dikelar.
- Kapitkan kedua-dua bahagian pastry dan tekan dengan garfu kecil pada keliling pastry.
- Susun atas tray pembakar.
- Sapukan kuning telur. Taburkan bijan dan serbuk lada hitam.
- Bakar hingga kuning dan garing.
No comments:
Post a Comment