Tuesday, July 19, 2011

NASI GORENG PAPRIK

 
Salam sume,
Hai! Macamana mood pagi ni? Ok kan ....... mesti hari Selasa datang keje mood dah ok, kalau Isnin selalu dapat jolokkan Monday Blues, takkan Selasa pun ada jolokkan gak, korang nak namakan dengan warna apa plak??? 

Dalam tak diam, cuma tinggal beberapa hari jer lagi nak puasa kan? Dah habis bayo ganti puasa untuk yang pompuan tu? Yang lelaki plak kalau ada yang ngelat tak puasa tahun lepas, tak reti2 nak menggantikannya .... bukan orang pompuan aje yang cuti, orang lelaki pun nak sama cuti masa bulan puasa ke? Puasa bukannye selalu, dalam 1 tahun cuma 1 bulan aje ......Lagi pun ramai2 puasa kan meriah, bazaar ramadan pun khas didirikan untuk meraikan ramadan untuk mereka memilih makanan dan peluang meraih rezeki. Tapi akak jarang gi bazaar ramadan, nanti beli banyak2 sudahnye tak makan pun, masa lapo tekak ni macam naga ... semua nak makan!


Ok, siaran kali ni nak share masakan Nasi Paprik! Si Iman sangat suke masakan ni, siap tanya lagi pagi tadi .... lauk semalam tu ada lagi tak? Kalau makan kat warung pun dia akan order masakan ni .... so akak pun cari ler resepi ni, kebetulan dapat dari seorang rakan kat ofis ni, so akak cube lerr ..... memang tak mengecewakan! Senang pun senang, sebab dah ada campuran sayuran dalam main dish! Cuma tambah ngan sayur ulam jika gemarkan sayuran tambahan ...... Ok ler ... meh nengok resepi ni, kalau nak cuna petang nanti pun masih sempat nak membeli barangan keperluan ni .....


NASI GORENG PAPRIK

Bahan untuk nasi :-
  • 2 scoop beras - masak nasi macam sukatan beras masing-masing untuk dijadikan nasi putih biasa. Bilas siap masak, biarkan seketika.


Bahan untuk lauk paprik :-
  • 4 ketul daging ayam - ambil bahagian isi dan potong kecil2.
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 4-5 sudu besar bawang merah kisar*
  • 2 batang serai - dititik
  • 6 sudu besar lada kering kisar
  • 7-8 batang cili padi - belah dua
  • 1 paket putih jagung - potong serong
  • 5 batang kacang panjang - potong 1 inci panjang
  • 1 mangkuk kecil bunga kobis
  • 1 batang lobak merah - potong lidi mancis
  • 1 biji tomato buah - potong lapan
  • 5 helai daun limau purut - koyak kasar2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos tomoto
  • 1 labu bawang besar - potong bulat
  • Sedikit air
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara
  • Panaskan minyak.
  • Tumis serai dan bahan bertanda *. Goreng hingga wangi, masukkan cili padi.
  • Masukkan lada kering kisar dan masak hingga terbit minyak dan bau wangi terbit. Masukkan daun limau purut dan bawang besar mayang.
  • Masukkan sos tomato dan sos tiram, gaul rata dan perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula.
  • Masukkan isi ayam dan biar empuk seketika. Tambahkan sedikit air untuk dapatkan kuah.
  • Bila ayam dah empuk, masukkan sayuran, gaul seketika, dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

* Lauk nasi paprik ni mesti ada rasa pedas, masam dan manis yang tidak keterlaluan.

Lebihan kuah pada kuali digaulkan dengan nasi putih yang dimasak tadi. Kalau kurang kuah, ambil sedikit kuah pada lauk paprik dan gaul pada nasi rata2. Angkat dan hidangkan.

Senangkan! Sesekali tukar selera apa salahnya ..... darling akak kata .... ni kalau makan kat luar ni tak kurang RM 40.00 ..... sejuk hati ada orang yang hargai masakan kita ..... tak gitu kaum ibu sekelian?????


2 comments:

  1. sedapnyer nasi goreng paprik....nak order spinggan blehhhh?

    ReplyDelete
  2. boleh .... ape salahnye .... tapi tuan punye badan kena datang sini, pinggan tak de kaki nak jalan sampai putrajaya sana ...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...