Salam,
Kasihku bertaut !!!! Puhhhh .... ngeri dengo nama puding ni, tapi rasanye memang menyamankan tekak dikala cuaca panas begini ......
Haa ..... sapa2 yang asyik nak gaduh2 manja ker ngan darling dia, cuba2 ler buat puding ni ..... sejuk mata memandang, sejuk tekak dan perut pun kenyang! Tapi yang akak buat ni colornye agak terang sket, hard rock sket ler beb! Kalau korang line slow rock, bolehler carik kaler yang cool sket! Tak pe, cubaan kali pertama selalu mengajak kita untuk buat kali kedua ...... sebab tu suami kita cepat buncit lepas kahwin! Makan jer kejenye ..... Tak ... bukan gitu .... jadik mangsa sebagai food tester! Orang suruh test aje, bukan telan sume ..... betul tak!!!!
Ok lah, kisah puding ni akak mula dapat dari blog Azlita Aziz. Kalau tengok hasil kerja Ita memang terpegun! Dengan propsnye .... sudah cukup menunjukkan pada kita makanan tu memang sedap. Tapi takat yang akak cuba dari blog Ita, rasanye memang tak mengeciwakan akak punye tekak ni .....
Wokey! Jangan banyak songeh lagi .... jom tengok resepi ni yang akak ambil dari blog Ita ..... boleh ye Ita akak panjangkan ilmu untuk yang lain ...... tqvm!
PUDING KASIH BERTAUT
Sumber : Azlita Aziz - Masam Manis
By: Naz @ Cute Oven, Small Kitchen
Bahan-bahan A
1/2 paket @ 2 sudu kecil serbuk agar-agar (dari sepaket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 sudu kecil sirap Rose
2 sudu kecil perisa pandan + pewarna hijau
Warna ni boleh ikut selera kita
Cara Bahan A
Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam santan dan kocak sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware!! atas api perlahan tau!) Setelah mendidih, tutup api.
Bahagi larutan agar-agar kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam bekas yang berlainan. Masukkan sirap rose pada satu bahagian dan perisa pandan pada satu bahagian lagi. Kacau sebati dan biarkan ia mengeras. Kalau nak puding cepat mengeras, masukkan ke dalam peti sejuk.
Setelah keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan kesemua potongan itu ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.
Bahan-bahan B
1/2 paket serbuk agar-agar (lebihan dari paket agar2 di atas tadi, dlm 2 sudu kecil juga)
500 ml air
1/4 cawan gula
50 gm gula melaka 1 helai daun pandan (disimpulkan)
Cara Bahan B
Masukkan daun pandan ke dalam periuk bersama serbuk agar-agar, gula melaka, gula pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.
Cara Menyediakan Puding
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan boleh disejukkan di dalam peti ais.
Sumber : Azlita Aziz - Masam Manis
By: Naz @ Cute Oven, Small Kitchen
Bahan-bahan A
1/2 paket @ 2 sudu kecil serbuk agar-agar (dari sepaket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 sudu kecil sirap Rose
2 sudu kecil perisa pandan + pewarna hijau
Warna ni boleh ikut selera kita
Cara Bahan A
Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam santan dan kocak sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware!! atas api perlahan tau!) Setelah mendidih, tutup api.
Bahagi larutan agar-agar kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam bekas yang berlainan. Masukkan sirap rose pada satu bahagian dan perisa pandan pada satu bahagian lagi. Kacau sebati dan biarkan ia mengeras. Kalau nak puding cepat mengeras, masukkan ke dalam peti sejuk.
Setelah keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan kesemua potongan itu ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.
Bahan-bahan B
1/2 paket serbuk agar-agar (lebihan dari paket agar2 di atas tadi, dlm 2 sudu kecil juga)
500 ml air
1/4 cawan gula
50 gm gula melaka 1 helai daun pandan (disimpulkan)
Cara Bahan B
Masukkan daun pandan ke dalam periuk bersama serbuk agar-agar, gula melaka, gula pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.
Cara Menyediakan Puding
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan boleh disejukkan di dalam peti ais.
Yang ni versi Iman .... nampak tak bentuk ikan warna merah kat atas tu .....
Rasanye seindah rupe .... cubalah kalau korang tak caya. Kalau korang caya tapi tak cuba, pun korang rugi jugak sebab korang tak dapat rasa ...kwang kwang kwang .....
No comments:
Post a Comment