Wednesday, July 20, 2011

SIAKAP @ KERAPU MASAK TIGA RASA

Salam sume,

Hai, hai, hai ........ minggu ni terajin lah pulak upload N3, tapi tak pe ..... waktu senggang jangan diabaikan begitu sahaja .......

Tapi tak leh nak ngomel panjang, ada keje sedang menanti! Minggu ni tekak isi rumah semuanye nak makan yang lain dari biase, jadik 2-3 hari ni masakannye macam spesel, tapi tak taulah orang lain, mungkin dah biase makan mende-mende macam ni, kita orang sekali sekala boleh ler ...... 

Ok, kalau ada ikan siakap @ kerapu dalam peti sejuk tu, bolehlah cuba masakan ni .... kalau kat warong tu, makan ramai-ramai macam tak cukup-cukup ..... ni makan kat umah balun cukup-cukup!!! Wokehhh, jom nengok resepi senang ni ......


SIAKAP @ KERAPU MASAK TIGA RASA
  • 1 ekor ikan siakap@ kerapu - belah dua memanjang, jangan putus. Cuci bersih dan toskan.
  1. Lumur ikan yang dah ditoskan dengan garam, serbuk perasa dan lada sulah. Lepas rata dilumur, bedakkan dengan tepung jagung serata ikan bahagian depan dan belakang.
  2. Panaskan minyak untuk deep fry dengan api yang besar. Bila minyak betul2 panas, masukkan ikan dan goreng hingga garing. 
  3. Angkat dan ketepikan.


Bahan untuk sambal :-
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 4 sudu besar bawang merah kisar*
  • 6 sudu besar lada kering kisar
  • 5 batang cili padi - belah 2
  • Sedikit halia kisar (1 sudu teh)
  • 1 batang carrot - potong lidi mancis
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 1 biji tomato buah - potong 8
  • 2-3 sudu besar tomato sos
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula 
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara
  • Panaskan minyak. Masukkan bahan bertanda * dan biar hingga wangi.
  • Masukkan bawang besar dadu, cili padi dan lada kering kisar, gaul rata dan masak hingga garing dan terbit minyak.
  • Masukkan tomato sos dan sos tiram. Gaul rata dan masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
  • Masukkan carrot dan tambah sedikit air jika sambal terlalu pekat.
  • Biar seketika dan angkat untuk hidangan.
  • Letakkan ikan dalam pinggan yang sesuai dan curah sambal mengikut kesesuaian. Sambal yang lebih boleh disimpan dalam freezer untuk kegunaan di masa akan datang. Tapi kalau nak simpan dalam freezer, pastikan sambal tidak dicampurkan dengan carrot dahulu semasa memasak tadi, asingkan sedikit.


Masakan sedia terhidang untuk di santap! Sila, jemput makan semua .....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...