Thursday, July 7, 2011

FRIED MINI CONCHIGLIE RIGATE


Salam dan selamat pagi semua,

Hai, hai, hai .... dah lama sepi tak de story ke? Tak lah .... bukan gitu, tapi gini sebenornye ...... program audit kat ofis ni baru berakhir sepenuhnya akhir Jun ari tu, jadik sekarang ni barulah boleh tarik nafas lega skit ..... Dek sibuk ngan audit, bila masak pun sampai lupe nak snap gambo, so tak de gambo ape nak story, ye tak???? 

Minggu ni baru lah boleh tarik nafas panjang2 ........ Tapi sejak akhir2 ni bila baca paper banyak no cite sedih, ye tak? Kisah remaja mati kena kerat n kena bakar, baby tersedak susu, kanak2 lemas dalam kereta, hai ......... macam2! Kadang2 kita dah berhati2 pun boleh jadik jugak bende2 macam ni, di mana salahnye? Kadang2 kita cuai, suka ambil mudah, tu yang kita leka seketika! Mudah2an apa yang berlaku jadi pengajaran dan peringatan buat kita, ajal maut di tangan Allah, kita manusia kena terima qada dan qadar ..... berdoalah semoga kita semua tergolong di kalangan insan yang sentiasa mendapat perlindungan dan rahmatNya ..... Amin ............. InsyaAllah!


Oklah, sedikit selingan dari akak, agaknye dah lama tak muncul, idea mencurah-curah lak datang ni .....
Kat sini akak nak minta maaf kat Intan Morsalin. Sorry ye Intan, dah lama tanya macam mana sambal ikan bilis yang akak masak nampak basah aje, tak kering! Sebenornye, kalau isi kandungan bahan seperti ikan bilis, kentang atau tempe terlalu banyak, itu yang sebabkan sambal kering dan kelihatan kurang basah, tapi ada orang suka makan sambal kering, ada yang suka banyak sambal. Kita sendiri kena pandai adjust, kalau nak kelihatan sedikit basah sambal tu, kurangkan sukatan isikandungannya, atau boleh lebihkan tumisan sambal .... itu jer ..... tak de rahsia besar pun disebalik masakan ni .... kita sendiri kena memandai2 adjust .... bak kata Mat Gebu, kena pandai2 ler menderhaka bila memasak ni .... kita buat dia ... tapi jangan sampai hilang rasa .....


OK, bact to the track, kali ni nak share masak makaroni bentuk siput atau nama glamournye MINI CONCHIGLIE RIGATE!!! .... Ha ngko berbelet lidah nak nyebutnye ..... tapi itulah nama yang diberikan oleh orang barat, especially orang eropah yang memang pasta ni jadik makanan ruji mereka! Masakan ni sesekali ok ler, kalau selalu datang jemu lak, tapi akak paling suke masak pasta ni waktu sarapan pagi, sebab ??????? Kalau tak sempat abis sarapan, anak2 akan makan berulang kali sampai ke petang, jadi tak terbuang dan tak yah akak masuk dapaur banyak kali kalau bebudak tu lapar....... Ok lah, jom kita tengok resepi mudah ni .......


FRIED MINI CONCHIGLIE RIGATE @ MAKARONI KERANG GORENG
  • 500 gm mini conchiglie rigate, rebus hingga lembut dan toskan. Pastikan campur sedikit minyak supaya tidak melekat.
  • 1 batang lobak merah - potong lidi mancis
  • 5 biji fish ball
  • 1 biji tomato - potong 8
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 3 sudu besar bawang merah kisar*
  • 5-6 sudu besar lada kering kisar*
  • 2 sudu besar sos tomato
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula
  • Minyak
  • Daun sup untuk hiasan
Cara-cara
  • Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * hingga garing dan terbit minyak.
  • Masukkan tomato sos, gaul rata, dan masukkan fish ball.
  • Masukkan lobak merah, gaul rata, masukkan telur dan biar seketika.
  • Kacau rata, masukkan garam, serbuk perasa dan gula.
  • Masukkan makaroni, gaul rata, angkat dan hidangkan dengan taburan daun sup.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...